Ο Ντίμον στέλνει τα... χρόνια πολλά του στο Bitcoin: «Δε δίνω δεκάρα τσακιστή»

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Το όνομα του Τζέιμι Ντίμον έχει συνδεθεί για πάντα με το Bitcoin, είτε το θέλει είτε όχι, διότι είναι το πρόσωπο (το καθόλου τυχαίο πρόσωπο, ως CEO της JP Morgan) που αποκάλεσε «απάτη» το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Και όχι μόνο απάτη, αλλά χάσιμο χρόνου, τιποτένιο asset που δεν αξίζει τίποτα, καθώς και ηλίθιο (όπως και όσους επενδύουν σε αυτό).

Φυσικά οι δηλώσεις του Ντίμον επηρέασαν δραματικά την αγορά κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας κάθε φορά άμεσα σε ισχυρή

βουτιά στο Bitcoin.

Όταν όμως το ψηφιακό νόμισμα ξεκίνησε το εξωπραγματικό ράλι που οδήγησε στα 20.000 δολάρια, τον περασμένο χειμώνα, ο Ντίμον επέστρεψε «μαζεύοντας» τις προηγούμενες αρνητικές δηλώσεις του, λέγοντας ότι «μετάνιωσε» για ότι είχε πει.

Η σχέση αυτή αγάπης-μίσους του Ντίμον με την αγορά κρυπτονομισμάτων όμως εγείρει πολλά ερωτήματα στην κρυπτο-κοινότητα, και κυκλοφορούν ουκ ολίγες θεωρίες χειραγωγήσης στην αγορά μέσω τέτοιων δηλώσεων, με σκοπό το όφελος ίσως πελατών της JP Morgan.

Άλλωστε η ίδια η τράπεζα, παρά τα όσα λέει ο Ντίμον, δεν έχει κρατήσει αποστάσεις από το Bitcoin... Στην πραγματικότητα μάλιστα, δείχνει να «φλερτάρει» με αυτό, αν και διακριτικά, καθώς έχει δημοσιεύει αναλύσεις που τονίζουν πως το Bitcoin και γενικά τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο ήρθαν για να μείνουν, αλλά ενδέχεται να «ανατρέψουν» το τραπεζικό σύστημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Είναι γνωστό επίσης πως πολλοί πελάτες της JP έχουν ζητήσει από την τράπεζα να κάνει «άνοιγμα» στα μυστηριώδη αυτά assets, με τη δημιουργία ενός trading desk (κάτι που έχει ανακοινώσει και η Goldman Sachs).

Όμως ας επιστρέψουμε στον Ντίμον.

«Δεν άλλαξα γνώμη για το Bitcoin. Απλώς δε δίνω δεκάρα τσακιστή»

Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής τράπεζας ξαναχτύπησε σήμερα, και μάλιστα στα «γενέθλια» του Bitcoin, καθώς ο «πατέρας» των ψηφιακών νομισμάτων γιορτάζει 10 χρόνια ύπαρξης, από τον Οκτώβριο του 2008.

Ερωτηθείς σε συνέδριο της «Axios» στο Λος Άντζελες ως προς το γιατί άλλαξε τη γνώμη του για το Bitcoin (όταν πραγματοποιούσε το ράλι), δήλωσε φανερά εκνευρισμένος, πως δεν άλλαξε τη γνώμη του.

«Απλώς μετάνιωσα που είπα ότι είπα. Δεν ήθελα να γίνω ο εκπρόσωπος κατά του Bitcoin. Δε δίνω δεκάρα τσακιστή γι' αυτό, αυτό είναι όλο, εντάξει; (χαρακτηριστικά δήλωσε "I don't give a sh%t about it")

Το Blockchain είναι πραγματικό, είναι τεχνολογία, όμως το Bitcoin δεν είναι το ίδιο με το πραγματικό χρήμα (σ.σ. δολάρια/ευρώ κλπ)».

Τζέιμι Ντίμον + Bitcoin = χειραγώγηση;

Η περίπτωση του ισχυρού άνδρα της JP Morgan έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι «αφύπνησε» για πρώτη φορά την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων (και μιλάμε φυσικά για τους μέσους κατόχους-επενδυτές, αυτούς που έχουν δαπανήσει ποσά της τάξεως των 100 με 1.500 ευρώ), πως ίσως τελικά κάτι παίζεται πίσω από τις πλάτες τους.

Μιλάμε για χειραγώγηση (market manipulation), κάτι που συμβαίνει πραγματικά στην αγορά κρυπτονομισμάτων (υπάρχουν αρκετές καταδίκες, ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές ερευνούν το θέμα συνεχώς). Το ερώτημα είναι από ποιους προκαλείται;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τον περασμένο χειμώνα, το Bitcoin πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φαινομενικά ράλι στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας. Έχοντας χτίσει momentum ήδη από το φθινόπωρο, όταν και έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «καταβροχθίζοντας» χιλιάρικα σαν να ήταν στραγάλια (σκαρφάλωσε από τα 3.000 στα 7.000 δολάρια μέσα σε δυο μήνες), έφτασε τα Χριστούγεννα στα 20.000 δολάρια.

Όμως πριν συμβεί αυτό - κάνα μήνα πριν- υπήρξε μια ισχυρή βουτιά της τάξεως των 1.500 δολαρίων, κατά την οποία πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για μια ακόμη φορά για την έκρηξη της φούσκας. Καθώς κανένας δε μπορούσε όμως να εξηγήσει την πτώση αυτή (δε μπορούσε να θεωρηθεί απλή διόρθωση - δεν υπήρχε κανένα αρνητικό γεγονός που να δικαιολογεί τόσο απότομη αντιστροφή κλίματος, ακόμη κι αν επρόκειτο για κατοχύρωση κερδών) , εφαρμόστηκε η τακτική του... fud, μιας τακτικής που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» όσων επιθυμούν να ρίξουν την αγορά.

Το fud σημαίνει ουσιαστικά αρνητικές ειδήσεις ή φήμες που έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα, οι οποίες συχνά αποτελούν και fake news.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης των 1.500 δολαρίων που αναφέραμε πριν, σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά ελάχιστα μετά την έναρξη της πτώσης, ο Τζέιμι Ντίμον έριξε τη βόμβα: Bitcoin is a fraud (Το Bitcoin είναι απάτη). Δε χρειάστηκε να πει κάτι άλλο, ακολούθησε ντελίριο.

Όμως για κάτσε, η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει πριν τον Ντίμον! Οριακά μεν, αλλά πριν το «fud»... Επομένως τι συνέβη; Οι κακιές γλώσσες θα πουν πως κάποιοι γνώριζαν - εσωτερική πληροφόρηση σε πελάτες της JP (και άλλους ακόμα); Άλλωστε, δουλειά του Ντίμον δεν είναι να προστατεύσει τους επενδυτές του, για επενδυτική τράπεζα δε μιλάμε;

Μα, οι πελάτες της JP Morgan δεν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ασχολούνται μόνο με ομόλογα, δολάρια, commodities... Λάθος! Τον τελευταίο χρόνο, ολοένα και περισσότεροι πελάτες-επενδυτές της τράπεζας ζητούσαν (και ζητούν) να τους βάλουν στα... νέα αυτά ψηφιακά κόλπα, και η τράπεζα φυσικά ανταποκρίθηκε, έχοντας προσλάβει ειδικούς στρατηγικούς αναλυτές-συμβούλους για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Τζέιμι Ντίμον και Bitcoin, μια οικογενειακή υπόθεση

Ο Ντίμον που λέτε, έχει μια κόρη. Η κόρη αυτή επενδύει - δε θα το πιστέψετε που- σε κρυπτονομίσματα! Δεν το λέμε εμείς, αυτός το λέει:

Πιθανόν να είναι η ατίθαση κόρη - να κάνει την επανάστασή της ενάντια στον «κακό τραπεζίτη» μπαμπά της. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως Bitcoin και τράπεζες δεν τα πάνε και τόσο καλά (αν και υπάρχει ένα κρυπτονομίσμα, το XRP, το οποίο θέλει να βελτιώσει το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όχι να το ανατρέψει τελείως, αλλά θα μιλήσουμε άλλη φορά γι' αυτό).

Άλλοι πάλι θα πουν πως η κόρη αναλαμβάνει να κάνει για λογαριασμό του μπαμπά της αυτό που δε μπορεί (αλλά θέλει) να κάνει ο ίδιος -να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα ντε- καθώς θα αποτελούσε σύγκρουση συμφερόντων αλλά και παράνομο (εντάξει μωρέ τώρα...).

Όμως καθώς δεν «είδαμε» από νωρίς το θαύμα του Bitcoin όταν δεν αγόραζες ούτε πίτσες με αυτό, ώστε να προλάβουμε τις καλές αποδόσεις, και καθώς τώρα το Bitcoin ανεβαίνει σαν τρελό (βρισκόμαστε στο χειμώνα του 2017), ποια είναι η βέλτιστη λύση για καλύτερες αποδόσεις;

Ρίχνουμε την αγορά, «φορτώνουμε» όσα περισσότερα από αυτά τα ψηφιακά μαραφέτια μπορούμε αγοράζοντας στα χαμηλά, το λέμε και στους φίλους-πελάτες μας να φορτώσουν κι αυτοί (με το αζημίωτο φυσικά), και άσε να την πληρώσουν τα κορόιδα «ψαράκια» επενδυτές (τα λεγόμενα weak hands) που θα πουλήσουν πάνω στον πανικό τους προκειμένου να αγοράσουν κάποιοι άλλοι, πιο ξύπνιοι. Χειραγώγηση λέγεται.

Μα πως το κάνουμε αυτό; Τζέιμι Ντίμον είσαι. Πες ότι το Bitcoin είναι απάτη. Πες πως όσοι επενδύουν στο bitcoin είναι ηλίθιοι (ναι το είπε κι αυτό). Ένα δυο χιλιάρικα θα το ρίξεις δε μπορεί. Και μετά το πολύ-πολύ βγαίνεις και το παίρνεις πίσω όταν ανέβει πάλι. Ποιος θα σου πει τίποτα; Δεν είναι τρολ, στα αλήθεια το έκανε κι αυτό...

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν αληθινά γεγονότα, τα συμπεράσματα ως προς το αν ο τραπεζίτης Ντίμον έχει χρησιμοποιήσει τη θέση ισχύος του ως CEO της Jp Morgan προκειμένου να επηρεάσει την τιμή του Bitcoin, προς όφελος δικό του (ή φίλων-πελατών του), δικά σας...

Keywords
Τυχαία Θέματα