Ο μεγάλος «ασθενής» Τουρκία και η -χωρίς προσδοκίες- Ελλάδα

του Δημήτρη Παφίλα

Στη δίνη της Τουρκικής κρίσης έχει εισέλθει από την περασμένη Παρασκευή η Αθήνα κι ως μια ρηχή αναδυόμενη αγορά πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αγορά, ελλείψει αγοραστών συνθλίβεται και οι τράπεζες παραμένουν το «βαρίδι» το οποίο παρασύρει την αγορά χαμηλότερα καθώς ο Γενικός Δείκτης χάνει 1,88% φθάνοντας τις 729,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος το μεσημέρι βρίσκεται λίγο πάνω τα 13,26 εκατ.

ευρώ.

Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στην Τουρκία, πλήττονται περισσότερο καθώς από την πρόσφατη αναβάθμιση παραμένουν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Όπως βλέπουμε και σήμερα η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί καν γεγονός για τους επενδυτές και ο λόγος είναι αυτός ότι παραμένουν σ ένα καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και μόνο όταν οι επενδυτές πειστούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης στην οικονομία υπάρχει προοπτική να δημιουργηθεί προσδοκία. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ούτε προσδοκίες, ούτε επενδυτικά αφηγήματα και η αναδυόμενη αγορά της Αθήνας ακολουθεί στην κατάρρευση την Τουρκική αγορά.

Τα «αδειάσματα» μετοχών – όπως συμβαίνει σήμερα στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank πραγματοποιούνται από χαρτοφυλάκια που αποχωρούν καθώς διαβλέπουν την συνέχεια της κρίσης να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Μπροστά στα ανησυχητικά σενάρια για την Τουρκία, αλλά και λόγω της αδιάλλακτης στάσης του προέδρου Ερντογάν, η αποχώρηση φαντάζει ως την καλύτερη λύση ιδιαίτερα τώρα που οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό των ανησυχιών των ξένων επενδυτών είναι τόσο η πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και των ομολόγων στην Ευρώπη.

Τα ομόλογα της Ιταλίας (κοντά στο 3%) ηγούνται των απωλειών στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας παρασύροντας και τα ελληνικά, καθώς ο φόβος μετάδοσης της τουρκικής κρίσης σε συνδυασμό με τα νέα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης, ωθούν τους επενδυτές μακριά από τα ιταλικά assets.

Οι αποδόσεις στα 2ετή ιταλικά ομόλογα αυξάνονται σε υψηλό μίας εβδομάδας, ενώ των 10ετών ομολόγων αγγίζουν το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν θα υποστεί επίθεση από κερδοσκόπους.

Οι επιπτώσεις από την κρίση στην Τουρκία δεν θα προκληθούν μόνο από την δανειακή έκθεση των Τουρκικών επιχειρήσεων σε δανεισμό, αλλά και απο τις παρεπόμενες συνέπειες – οι οποίες οδηγούν και σε αύξηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό στην Τουρκία φιλοξενούνται περί τα 3 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες, αλλά κι άλλες εθνικότητες.
Απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό η αδύναμη περιφερειακή αγορά της Αθήνας αδυνατεί να συγκεντρώσει και να υποδεχθεί κεφάλαια – ειδικά τα όσα αποχωρούν από την Τουρκία. Στο παρελθόν σε κρίσεις σε Τουρκία είτε σε Ελλάδα λειτουργούσαν ως αφορμή για την μεταφορά κεφαλαίων από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτή τη φορά δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο ενώ είναι αξιοπερίεργο ότι, σε μια εβδομάδα η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο, ενώ η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών του ΔΝΤ ύστερα από μια δεκαετία σχεδόν. Η ελληνική αγορά εκπέμπει μηνύματα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης εδώ κι καιρό και για να επιστρέψουν τα επενδυτικά κεφάλαια θα χρειαστεί ένα διάστημα μεταξύ 8-10 μηνών και φυσικά μια διακυβέρνηση η οποία θα λαμβάνει μέτρα υποστήριξης.

Τραπεζικές πιέσεις

Βουτιά 5,63% για την μετοχή της Eurobank στα 0,774 ευρώ με 1,6 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 5,25% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,243 ευρώ με 8,4 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 3,76% για την Alpha bank στα 1,714 ευρώ. Με πτώση 3,41% η Τράπεζα Πειραιώς στα2,438 ευρώ. Βουτιά 2,25% για την Coca – Cola στα 29,11 ευρώ. Πτώση 0,80% για τον ΟΤΕ στα 11,16 ευρώ. Με πτώση 0,58% ο ΟΠΑΠ στα 9,445 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών κινείται στα 9,9 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα