Ο κολοσσός που ανδρώθηκε σε 50 χρόνια, κατέρρευσε σε 2 ημέρες!

Φαινόταν ότι η Steinhoff International Holdings NV είχε φθάσει στο επίπεδο που θα ξέφευγε από την οικονομική κατήφεια της Νότιας Αφρικής: Ένας λιανοπωλητής επίπλων που μιμείται το μοντέλο και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του Ikea, που αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόχια από άνδρες με τις δικές τους συναρπαστικές ιστορίες.

Στη συνέχεια, ο γεμάτος χρέη αυτός "πυραύλος" σταμάτησε και κατέρρευσε. Από το γραφείο της με θέα στην προκυμαία του Κέιπ Τάουν, η Magda Wierzycka, διευθύνουσα σύμβουλος της Sygnia Investment Management Ltd., παρακολουθούσε την οθόνη του υπολογιστή της στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς οι μετοχές της Steinhoff ξεκίνησαν μια διήμερη βουτιά που μείωσε την τιμή κατά 80% και αφαίρεσε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,8 δισ. δολάρια) από την αγοραία αξία του.

Η Steinhoff ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, καθώς προσπαθούσε να διαπιστώσει αν υπήρχε τρύπα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό της, ενώ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Markus Jooste είχε παραιτηθεί. Ξαφνικά, οι επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει στον Jooste και στον δισεκατομμυριούχο Πρόεδρο της Christo Wiese έσπευδαν στις εξόδους. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο Wiese είχε επίσης παραιτηθεί.

"Οι άνθρωποι περίμεναν μια εξήγηση από την Steinhoff", δήλωσε η Wierzycka, η εταιρεία της οποίας επιβλέπει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε συνταξιοδοτικά ταμεία. "Αντ 'αυτού δεν πήραμε τίποτα. Ελλείψει πραγματικών πληροφοριών, τείνετε να υποθέσετε το χειρότερο".

Την Τρίτη, οι δανείστριες τράπεζες θα συναντηθούν με την εταιρεία για να εξετάσουν εάν θα κρατήσουν το λιανοπωλητή στη ζωή, ή θα τον διαλύσουν και θα τον πουλήσουν για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα