Ο Κιμ στέλνει στην Ευρώπη σκλάβους Βορειοκορεάτες

της Όλγας Μπαλαφούτη

Για μια χώρα αποκλεισμένη από τα παγκόσμια εμπορικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς καταφέρνει να αναπτύσσει και να συντηρεί πυραυλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και έναν πολυπληθέστατο εθνικό στρατό, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 9,5 εκατομμύρια άτομα.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο πλην Κίνας, δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας,

απαγορεύει στους πολίτες της να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ για να την επισκεφθεί κάποιος θα πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό για να του δοθεί άδεια εισόδου. Κι όμως, παρά τις πολλαπλές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, συνεχίζει να γεμίζει τα δημόσια ταμεία της με ρευστό που χρησιμοποιείται κυρίως για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών της σκοπών.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χρόνια τώρα προσπαθούν να πλήξουν την οικονομία της, αποκόπτοντάς την με κάθε τρόπο από τις κάνουλες χρηματοδότησης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Το σχέδιο Τραμπ για επίθεση στη Βόρεια Κορέα «με ή χωρίς την Κίνα» είναι μάλλον ανεδαφικό, σχολιάζουν αναλυτές, καθώς χωρίς τη βοήθεια του Πεκίνου είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να στερέψει οικονομικά την Πιονγιάνγκ. Η Κίνα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την οικονομία της Βόρειας Κορέας, αφού καλύπτει πάνω από το 80% του εξωτερικού εμπορίου του γείτονά της. Οι Αμερικανοί έχουν δύο επιλογές. Ή να πείσουν την Κίνα να κόψει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, ή να τιμωρήσουν τις κινεζικές εταιρείες που βοηθούν και στηρίζουν επιχειρηματικά την Πιονγιάνγκ.

Από πού βγάζει, λοιπόν, τόσα λεφτά η Βόρεια Κορέα;

Το μεγαλύτερο ποσό ξένου συναλλάγματος εκτιμάται ότι εισέρχεται στη χώρα από τους εκατομμύρια τόνους άνθρακα που προμηθεύει κάθε χρόνο την Κίνα και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 των εξαγωγών της χώρας. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές από τη Β. Κορέα για το υπόλοιπο του έτους, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον πρόσφατο γύρο οικονομικών κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Εκείνη την περίοδο ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ ήταν έξαλλος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κατηγορώντας τον για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ. Ο τελευταίος είχε στενούς δεσμούς με την Κίνα και είχε ζήσει στο Μακάο υπό κινεζική προστασία. Ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία ακόμη κούφια κινεζική υπόσχεση, αφού δεν είναι προς όφελος της Κίνας να συντρίψει την οικονομία της Β. Κορέας, καθώς τη χρησιμοποιεί σαν μαξιλάρι ασφαλείας μεταξύ αυτής και της Νότιας Κορέας, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα εξάγει πλήθος άλλων εμπορευμάτων και βασικών αγαθών στην Κίνα, μεταξύ των οποίων μεταλλεύματα σιδήρου, θαλασσινά αλλά και είδη ένδυσης.

Υγιή αποθεματικά

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Κίνα παγώσει τις εισαγωγές από τη Βόρεια Κορέα, η τελευταία έχει προνοήσει συγκεντρώνοντας ισχυρά αποθεματικά για τις δύσκολες μέρες, τα οποία αποκόμισε κυρίως κατά τη διάρκεια της εκτίναξης των διεθνών τιμών βασικών εμπορευμάτων. Τα αποθεματικά της ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ και υπολογίζεται ότι αρκούν για να χρηματοδοτούν τα οπλικά προγράμματα της Πιονγγιάνγκ για πολλά χρόνια.

Την ίδια στιγμή, έρευνες των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί εταιρείες-βιτρίνα για να αποκτά πρόσβαση στις παγκόσμιες τράπεζες και να μεταφέρει εκτός χώρας μεγάλα κεφάλαια.

Ηλεκτρονικές επιθέσεις

Από τις αρχές του 2016 η Βόρεια Κορέα έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμη κερδοφόρο επιχειρηματικό σχέδιο, τις κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες. Η χώρα, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία ασφάλειας Kaspersky, συνδέεται με σειρά επιθέσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 18 χωρών. Τον Μάρτιο του 2016 το Μπανγκλαντές έπεσε θύμα μιας από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ιστορία, όταν χάκερ επιτέθηκαν στην κεντρική τράπεζα της χώρας και κατάφεραν να κλέψουν 81 εκατ. δολάρια (στόχος ήταν το 1 δισ.) από τον λογαριασμό της στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές της Kaspersky συνδέουν αυτό το περιστατικό με ομάδα χάκερ από τη Β. Κορέα γνωστή με το όνομα «Λάζαρος» και ισχυρίζονται ότι αντίστοιχες ληστείες έχουν καταγραφεί σε τράπεζες της Κόστα Ρίκα, της Πολωνίας και της Νιγηρίας. Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο η Βόρεια Κορέα βγάζει χρήματα, πέρα από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, σχολιάζουν στο CNN αναλυτές.

Σκλάβοι με... κρατική χορηγία

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ζει η πλούσια ελίτ, όμως οι περισσότεροι από τους πολίτες της είναι φτωχοί και μαστίζονται από την πείνα. Και ενώ είναι μία από τις πιο κλειστές οικονομίες του κόσμου, έχει βρει τρόπους να αποσπά χρήματα εκμεταλλευόμενη ακόμη και τη φτώχεια στήνοντας σκλαβοπάζαρα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποστέλλονται κάθε χρόνο για καταναγκαστική εργασία σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία και δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε ορυχεία, λατομεία, αλλά και εργοστάσια υφασμάτων.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει εκατοντάδες εργάτες ως σκλάβους με «κρατική χορηγία» σε χώρες της Ε.Ε., μετέδωσε το Reuters, περιγράφοντας μια κατάσταση δραματική. Εργάζονται συνήθως 10 με 12 ώρες την ημέρα, έξι φορές την εβδομάδα, ενώ σχεδόν το 90% του μισθού τους πηγαίνει στα ταμεία της Β. Κορέας. Οι περισσότεροι εργάζονται σε πολωνικά ναυπηγεία, εργοτάξια και αγροκτήματα, ενώ Βορειοκορεάτες εργάτες έχουν επίσης καταγραφεί στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα