«Βουτιά» της Wall Street υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων

Οι δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της Fed, ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πετρελαίου ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Απώλειες άνω των 230 μονάδων ή 1,27% για τον Dow Jones στις 18.245 μονάδες, με τον S&P 500 να κινείται κατά 1,4% χαμηλότερα στις

2.150 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 1,54% σημειώνει ο Nasdaq στις 5.178 μονάδες.

«Νομίζω ότι αυτό που κινεί την αγορά είναι η ομιλία του Eric Rosengren (σ.σ.: μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed)», τονίζει ο David Kelly, κορυφαίος αναλυτής της JPMorgan Funds και προσθέτει ότι «νομίζω ότι η Fed προσπαθεί να... στριμώξει τον εαυτό της στη γωνία και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μη χάσει την αξιοπιστία της. Εάν υπάρξει sell off εξαιτίας του φόβου για αύξηση επιτοκίων, θεωρώ ότι η αγορά θα ανακάμψει γρήγορα».

Ο πρόεδρος της Boston Fed, Eric Rosengren τόνισε ότι τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ εκτίμησε ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι μία καλή τακτική προκειμένου να υπάρξει απόλυτη βελτίωση στην απασχόληση.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τόσο τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Fed όσο και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ προκειμένου να «προβλέψουν» με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια τις προθέσεις της τράπεζας στην επικείμενη συνεδρίασή της στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημαντικό μερίδιο της προσοχής των επενδυτών αποσπά και η πορεία των τιμών πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί σχεδόν 2%. Ισχυρή αποκλιμάκωση και για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς να φθάνει στο 1,65% και του 2ετούς στο 0,8%.

Ανοδικές τάσεις για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,1123 δολ. και το δολάριο να αγγίζει τα 102,8 γεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα