Ο ένας και μοναδικός Έλληνας στο Davos

Ο μοναδικός Έλληνας που παρακολούθησε το φετινό φόρουμ του Νταβός ήταν ο managing partner της BC Partner, Νίκος Σταθόπουλος. Το σημαντικό στο Νταβός δεν είναι τόσο οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις όσο η δυνατότητα να συναντήσεις και να συζητήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με μερικούς από τους περίπου 2.000 πιο σημαντικούς και ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Περίπου 40 συναντήσεις πραγματοποίησε μόλις σε τρεις ημέρες ο Ν. Σταθόπουλος. Μεταξύ αυτών, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ. Αλλωστε η ΒC Partner είναι

από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Τουρκία, καθώς έχει εξαγοράσει και διαχειρίζεται την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μigros. Συναντήθηκε επίσης με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ και νυν υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και στην Ιταλία έχει σημαντικές επενδύσεις η BC, ενώ είχε συνάντηση και με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους τραπεζίτες, ο κ. Σταθόπουλος συνάντησε στη διάρκεια του τριημέρου τους διευθύνοντες συμβούλους των JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Cirtigroup, Bank of America και UBS. Οι συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν συγκεκριμένες δουλειές και προφανώς δεν είναι ανακοινώσιμες.

Εκτός από τις business, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, με τον Ν. Σταθόπουλο να καταγράφει τη νευρικότητα για την επίπτωση του Βrexit, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το προσωπικό τους και να μεταφερθεί εκτός Αγγλίας. Επίσης, μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν γενική η εντύπωση ότι τα επιτόκια στην Ε.Ε. θα παραμείνουν χαμηλά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου θα πρέπει να περιμένουμε αποφάσεις της Fed για άνοδό τους.

Το κορυφαίο στέλεχος της BC συμμετείχε και σε πάνελ με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Πολωνίας και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης, με θέμα πώς μπορούν να επιταχυνθούν οι ξένες επενδύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Τέλος, συμμετείχε σε ένα ιδιαίτερα κλειστό γεύμα, όπου εκτός από τον φιλέλληνα, όπως διαπίστωσε, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ συμμετείχαν δύο σταρ της διεθνούς σκηνής: ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ Αλαμουντίν. Ευτυχώς που ένας σημαντικός Ελληνας υπάρχει σε όλα τα κρίσιμα κέντρα αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα