Ο διπλός στόχος της «Σοφής Ελλάδας»

του Κώστα Τσαούση

Η Μελίνα Ταπραντζή διαθέτει μια δύσκολη για τα ελληνικά δεδομένα ιδιότητα. Είναι κοινωνικός επιχειρηματίας. Τι σημαίνει, όμως, ο επιθετικός προσδιορισμός «κοινωνικός»; Τι προσθέτει στην ιδιότητα του επιχειρηματία; Και ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κοινωνικός επιχειρηματίας είναι και εκείνος επιχειρηματίας, αλλά αυτό που τον διαφοροποιεί από τον κλασικό τύπο είναι το λεγόμενο «κοινωνικό κέρδος», δηλαδή το πλεόνασμα της δράσης του έχει

ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα σε όλες τις φάσεις και τα στάδια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του.
Στην περίπτωση της Μελίνας και του Wise Greece, που είναι το όχημα της δράσης της, το κοινωνικό αποτύπωμα εντοπίζεται σε πολύ διακριτές ενότητες: η πρώτη έχει να κάνει με τη συστηματική προώθηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ποιοτικών προϊόντων τοπικών παραγωγών, ενώ η δεύτερη με τη σταθερή εξασφάλιση τροφίμων σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Και όλα αυτά στο πεδίο της αγοράς και με όρους αγοράς!

Η Μελίνα μας εξηγεί απλά τι έχει πετύχει το Wise Greece στα χρόνια λειτουργίας του: «Εχουμε καταφέρει να έχουμε κοντά μας 100 μικρούς παραγωγούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, εξάγουμε τα προϊόντα τους σε 8 χώρες (7 ευρωπαϊκές και στην Αμερική), ενώ από όλη αυτή τη συντονισμένη κίνηση έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε περισσότερους από 30 τόνους τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Να τονίσουμε επίσης ότι προσπαθούμε πάντα να δίνουμε σχεδόν όλα τα υλικά που χρειάζονται οι άνθρωποι για να μαγειρέψουν: από το ελαιόλαδο, που είναι ακριβό και δεν το δίνει κανείς δωρεάν, μέχρι τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα καρυκεύματα και τα γλυκά».

Το Wise Greece για το καινοτόμο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζει έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία, όπως το «Νησίδες Ποιότητας» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το European Social Challenge Award, το Innovative Fundraising Award από το British Council και το Ιδρυμα Μποδοσάκη κ.ά.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, περισσότερα από 2.000 ελληνικά προϊόντα από 100 μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην κίνηση Wise Greece - από σπιτικές μαρμελάδες, σάλτσες, μέλι, ζυμαρικά, βότανα, κρασιά και ελαιόλαδα μέχρι καλλυντικά και σουβενίρ.

Παράλληλα, αρκετοί παραγωγοί εμπνέονται από τον σκοπό του Wise Greece και δημιουργούν αποκλειστικές σειρές προϊόντων, αρκετά από τα οποία μάλιστα έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία γεύσης, όπως το Great Taste Award.

Ετσι, αγοράζοντας τα προϊόντα που συμμετέχουν στην κίνηση Wise Greece, πέρα από τη βοήθεια σε μικρούς Ελληνες παραγωγούς, συμβάλλουμε και στην εξασφάλιση της διατροφής των συνανθρώπων μας.

Πολύ πρόσφατα, η Μελίνα και το Wise Greece απέκτησαν και μια καλή βάση - ένα δικό τους κατάστημα στα ράφια του οποίου βρίσκεις τον μεγάλο αντιπροσωπευτικό «καθρέφτη» της μικρής ποιοτικής τοπικής παραγωγής από όλη την Ελλάδα. Το κατάστημα «Γωνιά των Παραγωγών» είναι ένα από τα 8 που φιλοξενούνται στην πρώτη στεγασμένη αγορά κοινωνικής οικονομίας σε αστικό περιβάλλον που φτιάχτηκε στη χώρα μας. Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα βρήκε στέγη με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Διαχειριστής της όλης προσπάθειας είναι η ομάδα του Impact Hub Athens, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του οργανισμού The People's Trust που παρείχε την αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη.

Αλλά ας μιλήσουμε για την ίδια τη δημιουργό του Wise Greece. Το πρώτο πτυχίο της Μελίνας ήταν από τη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά κατόπιν σταδιοδρόμησε στην αγορά του Marketing και της Επικοινωνίας. Εκεί εργάστηκε για περισσότερο από 10 χρόνια.

Οπως αναφέρει συχνά η ίδια, «από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πρόσφερα εθελοντικά τη βοήθειά μου σε δράσεις διαφόρων ΜΚΟ, διαπιστώνοντας από κοντά τόσο τη μεγάλη σημασία της ύπαρξής τους για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να μείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο».
Η Μελίνα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης βρήκε για το Wise Greece τον φυσικό του χώρο, αλλά και η ίδια τους ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν στο δύσκολο ταξίδι της στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κατά μία έννοια, η Μελίνα είναι παιδί του Impact Hub, της χρήσιμης θερμοκοιτίδας κοινωνικών επιχειρήσεων και κοινωνικών επιχειρηματιών.
Η ίδια υποστηρίζει μετά λόγου γνώσεως ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι αυτό ακριβώς που τη γεμίζει: «Είναι τόσο σημαντικό να εργάζεσαι και να προσφέρεις ταυτόχρονα! Να μπορείς να διατηρείς ένα επίπεδο βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα να βάζεις το λιθαράκι σου για την επίλυση έστω και ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, μια και τα προβλήματα αυτά ειδικά στη χώρα μας είναι πάρα πολλά».

Οπως επισημαίνει: «Για αυτούς τους λόγους γεννήθηκε το Wise Greece, η Σοφή Ελλάδα, η μη κερδοσκοπική κίνηση που προωθεί τα προϊόντα της ελληνικής παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί τα κέρδη από τις πωλήσεις της για να αγοραστούν τρόφιμα για άστεγους, παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη. Ετσι, επιτελείται διπλό έργο, αναδεικνύονται όλα αυτά που μας κάνουν υπερήφανους Ελληνες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και ένα βασικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο για όσους το έχουν ανάγκη, το φαγητό».
Η Μελίνα παρουσιάζει συχνά το Wise Greece ως το μοντέλο μιας επιτυχημένης κοινωνικής επιχείρησης σε αρκετά διεθνή συνέδρια και ημερίδες, με στόχο να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο, που είναι μεν γεμάτος με πολλές δυσκολίες, αλλά σε αντιστάθμισμα προσφέρει πολλές συγκινήσεις και αμέτρητες χαρές! Επίσης, λειτουργεί ως μέντορας σε αρκετές startup κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά και στο Entrepreneurship School του ευρωπαϊκού think tank «Think Young», ενώ είναι key note speaker σε fora που υποστηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Επίσης, ανήκει στην ομάδα των co-builders του World Human Forum, ενώ έχει γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με την κοινωνική οικονομία και την ανάδειξη των γυναικών στο επιχειρείν. Πραγματοποίησε ομιλία στο TEDx Academy με θέμα «Ο καλύτερος εαυτός της επιχειρηματικότητας», ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε ως Young Emerging Leader από το European Australian Leadership Forum.

Keywords
Τυχαία Θέματα