Ο άνθρωπος που με μια πλατφόρμα πάει το ελληνικό delicatessen στη Βοστόνη

Του Κώστα Τσαούση

«Ποιον χαρακτηρισμό θα έδινες στο νέο εγχείρημα;». Αυτό ήταν και το πρώτο που ρώτησα τον κ. Νίκο Πίπα, διευθύνοντα σύμβουλο του Yoleni's, για το νέο εγχείρημα της γνωστής εταιρείας από τη μέχρι τώρα ηλεκτρονική διαδρομή της στα επιχειρηματικά πράγματα. «Ενας πολυχώρος για την ελληνική γαστρονομία», είπε, για να σπεύσει να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Είναι η δική μας εκδοχή για την ελληνική γαστρονομία, η εκδοχή του Yoleni's».

Ο πολυχώρος, που φιλοξενείται σε ένα πολυώροφο κτίριο

στην οδό Σόλωνος, στον αριθμό 9, άνοιξε για το κοινό μόλις την περασμένη Κυριακή το πρωί και ένα ανθρώπινο μελίσσι έσπευσε να καλύψει πολύ γρήγορα κάθε σπιθαμή ωφέλιμου χώρου. Οι χειροποίητες πίτες φτιάχνονται και ψήνονται στο άψε σβήσε παρουσία του πελάτη στο ισόγειο, υπάρχει γωνιά του κρασιού και στο βάθος το μπαρ με τους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Στο πρώτο υπόγειο, βρίσκεται το παντοπωλείο με τα συσκευασμένα προϊόντα των 200 και πλέον τοπικών παραγωγών από όλη την Ελλάδα στους πάγκους, αλλά και τα αλλαντικά και τα τυριά με τους δικούς τους ανθρώπους πίσω από την προθήκες των ψυγείων. Στον πρώτο όροφο, υπάρχει ένα ξεχωριστό ψητοπωλείο κ.ο.κ. Ο πολυχώρος και η γεωγραφία του θέλουν χάρτη, πόδι και υπομονή. Εδώ μετρά η γεύση και η εμπειρία της επίσκεψης.

Την Κυριακή με τα... θυρανοίξια βρέθηκα κι εγώ στον πολυχώρο. Μια μικρή περιήγηση - αρχικά... για το μάτι. Στο πρώτο υπόγειο πίσω από τον πάγκο του ταμείου βρήκα τον Νίκο -άυπνο για παραπάνω από 24 ώρες- να τείνει χείρα βοηθείας στους συνεργάτες του. Λίγη ώρα μετά, σε μια στιγμή σχετικής χαλαρότητας, τον ρώτησα αν άξιζε το ρίσκο. Το μεγάλο ρίσκο να προχωρήσει κανείς σε ένα τέτοιο εγχείρημα σε αυτή τη χρονική και οικονομική συγκυρία. Απάντησε με απόλυτη ηρεμία: «Ναι, το ρίσκο ήταν όντως μεγάλο, αλλά άξιζε τον κόπο». Αλλά γιατί άξιζε τον κόπο; Η απάντηση του Νίκου ήταν η εξής: «Κατά πρώτον γιατί είναι ένα μοναδικό project. Είμαστε οι πρώτοι στην Αθήνα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε κάτι τέτοιο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρξει σε φυσικό χώρο η εκδοχή Yoleni's πάνω στην ελληνική γαστρονομία. Το οφείλαμε κυρίως σε όλους όσοι μας πίστεψαν και μας στήριξαν το προηγούμενο διάστημα».

Με άλλα λόγια, εκείνο που υποστηρίζει με πολύ θέρμη ο Νίκος Πίπας είναι ότι από εδώ και πέρα το project «Yoleni's» μπορεί κάλλιστα να αναμετρηθεί με την καινοτομία και την εξωστρέφεια που το ίδιο έχει παραγάγει τα χρόνια που λειτουργεί. Ο Νίκος Πίπας είναι ένα από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας του Yoleni's, με άμεσο συνεργάτη σε όλη αυτή την απαιτητική διαδρομή της καθιέρωσης και της αποδοχής τον Γιάννη Γεωργιάδη. Πριν από κάποια χρόνια οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και έβαλαν ένα μικρό (ή μεγάλο) στοίχημα: να πετύχουν στην αποστολή τους, που δεν ήταν άλλη από το να καταφέρουν να «στρώσουν» ένα μεγάλο τραπέζι με λιχουδιές της ελληνικής - μεσογειακής γαστρονομίας έχοντας ως όχημα γι' αυτό μια πλατφόρμα, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τον Ιανουάριο του 2014 ξεκίνησε το www.yolenis.com, ένα ηλεκτρονικό delicatessen που στόχευε εξαρχής στο μεγάλο κοινό - στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σήμερα πάνω στην πλατφόρμα υπάρχουν διαθέσιμα και διακινούνται -ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών- περισσότερα από 2.500 προϊόντα από όλη την Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από 220 και πλέον παραγωγούς.

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ένας χρόνος-τομή για το Yoleni's. Στις 23 Ιουνίου το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ανακοινώνει τις τρεις προτάσεις που επέλεξε να βραβεύσει στην ετήσια διοργάνωσή του. Μεταξύ των νικητών -οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα οφέλη θα λάμβαναν άμεσα συνολική χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring), καθώς και ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης- ήταν και το Yoleni's, «το εξειδικευμένο διαδικτυακό delicatessen» σύμφωνα με την κρίση των διοργανωτών.

Ως γνωστόν, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 από το τον όμιλο Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «με στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος στη χώρα μας, υποστηρίζοντας τις πλέον υποσχόμενες νέες επιχειρήσεις», ενώ «οι νικητές επιλέχθηκαν με βάση τις ολοκληρωμένες επιχειρηματικές προτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονταν από βιωσιμότητα, καινοτομία, χρηματοοικονομική σύνεση καθώς και προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα». Η ηθική επιβράβευση της προσπάθειας της ομάδας του Yoleni's αλλά και η σημαντική οικονομική ενίσχυση σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή έπαιξαν δίχως άλλο καθοριστικό ρόλο για τη διαδρομή μέχρι το Κολωνάκι - μέχρι να ανάψουν τα φώτα στο πολυώροφο κτίριο της Σόλωνος 9.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο τα «θυρανοίξια», αλλά το μυστικό που βρίσκεται σε κάθε σπιθαμή των τετραγωνικών που αποτελούν τον συνολικό καθαρό χώρο για τις πωλήσεις αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων με ονοματεπώνυμο από όλες τις γωνιές της χώρας. Και το μυστικό δεν βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ιστορία που μπορεί από μόνο του να αφηγηθεί ένα μικρό βαζάκι στα χέρια ενός επισκέπτη ή ένα κομμάτι πίτας με ένα ποτήρι κρασί. Με άλλα λόγια, τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα της τοπικής παραγωγής που έχουν τη δυνατότητα να αφηγηθούν την ιστορία τους και να συνθέσουν τον καμβά μιας πολύ ευρύτερης ιστορίας, της ιστορίας της ανασυγκρότησης και της ανάκαμψης.

Για το τέλος κράτησα μια ερώτηση για τον Νίκο. «Ποια επίδοση θα μετρήσει περισσότερο για σένα;». Δίχως καθυστέρηση μου απάντησε: «Η επισκεψιμότητα. Η αποδοχή των επισκεπτών και κυρίως η νομιμοποίηση και η καθιέρωσή μας μέσα από την επανάληψη της επίσκεψης του ευχαριστημένου και ικανοποιημένου πελάτη».

Προτού φύγω μου αποκάλυψε και ένα μικρό μυστικό: το επόμενο Yoleni's θα είναι πέραν του Ατλαντικού. Σε μια περιοχή κοντά στην αμερικανική μεγαλούπολη της Βοστόνης. Με άλλα λόγια, το ταξίδι ξαναρχίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα