Ντράγκι: Είμαι σίγουρος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα κι επιτυχημένα (LIVE από το Νταβός)

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από το Νταβός της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι τον Ιούνιο, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση για το αν το Grexit βρίσκεται πλέον εκτός συζήτησης.

«Είμαστε σίγουρα σε

πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο ορόσημα του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» απάντησε στην ερώτηση.

Η συζήτηση με τους δανειστές, όπως είπε, γίνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018-2019, τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ένα θέμα-κλειδί στις συζητήσεις και οι οποίες είναι μεν δύσκολες αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμες, όπως είπε, και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σύντομα.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν λυσεις και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχημένα. Η ταχύτητα είναι σημαντική για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να λάβει χρηματοδότηση αλλά και η κυβέρνηση να λάβει χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε επενδύσεις» τόνισε, αφήνοντας έτσι υποννοούμενο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να είναι βιώσιμες, ενώ προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ακόμα πολύ υψηλό αριθμό μην εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αλλά έχουνακόμα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να αντιεμτωπιστεί αυτό απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και μια συγκεκριμένα διαδικασία για να λύσουμε το πρόβλημα των 'κοκκινων' δανείων ώστε οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν ξανά τον ιδιωτικό τομεα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για την δήλωση του Σόρος ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε 'σημείου βρασμού' και συγκεκριμένα, για το ότι «το κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να επιβάλλει τη θέλησή του», απάντησε χαριτολογώντας ότι κάτι τέτοιο ισχύει για πολλά άλλα κράτη.

Παρακολουθήστε LIVE την συζήτηση

Παρακολουθήστε LIVE όλα τα πάνελ του Νταβός

Keywords
Τυχαία Θέματα