Ντομπρόβσκις: Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για το χρέος

του Ιωάννη Αντύπα

Προσερχόμενος ο Επίτροπος για το Ευρώ Βαλντίς Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε το Eurogroup ως ένα «σημαντικό βήμα μπροστά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», συμπληρώνοντας πως ελπίζει να φτάσουμε σε μια «συμφωνία επί της αρχής» σήμερα, εάν φυσικά εκπληρώσουμε «ορισμένες προυποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στην αποδέσμευση».

Οι προυποθέσεις αυτές για τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις έχουν τεχνικρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση, όπως είπε ο Επίτροπος, προαπαιτεί την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση

και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να «προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Επόμενο ερώτημα για το σημερινό Eurogroup κατά τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο Επίτροπος δήλωσε πως «είμαστε διατεθιμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα». «Όσον αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Λετονός πολιτικός δήλωσε πως «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης και είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας ένα κούρεμα χρέους και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα