Ντεμιρτάς: Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος χάθηκε μια ευκαρία για ειρήνη με τους Κούρδους

Μια ευκαιρία για αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες έχει χαθεί, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το εθνικιστικό αίσθημα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε ο επικεφαλής της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης.

Τα διατάγματα που εκδίδονται στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνον διώξεις χιλιάδων ανθρώπων που θεωρούνται ως ύποπτοι για συνωμοσία στο πραξικόπημα, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την

ευρύτερη αντιπολίτευση, δήλωσε ακόμη σε συνέντευξή του ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η αποτυχημένη απόπειρα ενός μέρους των στρατιωτικών να ανατρέψουν την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 240 ανθρώπων και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απειλή για τον Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια, προτού κατασταλεί γρήγορα από πιστές στον πρόεδρο δυνάμεις.

Εισαγγελείς προωθούν τις υποθέσεις εναντίον βουλευτών του HDP για δηλώσεις που έχουν κάνει μετά την άσκηση πιέσεων από τον Ερντογάν, τον Μάιο, ώστε να χάσουν την κοινοβουλευτική ασυλία τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο Ντεμιρτάς έλαβε 12 νέες κλητεύσεις.

"Ανησυχούμε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο κατά της πραγματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκείνων που δεν βρίσκονται στο κίνημα του Γκιουλέν", είπε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας πως είναι "εξαιρετικά ύποπτο" ότι περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση ή πρόκειται να συλληφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα