Ντέιβιντ Μπέκαμ: Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του παγκόσμιου σούπερ σταρ (Instagram pics)

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές και η επιχειρηματική του αυτοκρατορία είναι εξίσου αξιοσημείωτη με την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου δεν είναι διάσημος μόνο για τα ελεύθερα λακτίσματα και την άψογη αίσθηση της μόδας, αλλά και για την επιχειρηματική του εμπειρία, σύμφωνα με το therichest.com.

Με την πάροδο των ετών, ο Μπέκαμ έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων που καλύπτουν τους τομείς της μόδας, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Έπαιξε για μερικές από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες

της Ευρώπης, προτού μετακομίσει στους LA Galaxy της Major League Soccer (MLB).

Πριν αποσύρει επίσημα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2013, ο Μπέκαμ είχε ήδη φροντίσει να κλείσει συμφωνίες με παγκόσμιες μάρκες, εκπροσωπώντας διάφορους οργανισμούς ως πρεσβευτής και αποκτώντας τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ παράλληλα ήταν σπουδαίος σύζυγος και πατέρας.

Πρώιμο ξεκίνημα και εγκρίσεις

Τα πρώτα βήματα του Μπέκαμ ήταν ταπεινά. Γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Leytonstone της Αγγλίας στις 2 Μαΐου 1975.

Το 1991, εντάχθηκε στους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς γίγαντες ως νεαρός. Υπό την καθοδήγηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σημείωσε τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας κάθε τουρνουά στο οποίο συμμετείχε.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ παντρεύτηκε το μέλος του διάσημου τότε συγκροτήματος, Spice Girls, Βικτόρια. Η ένωση έφερε μια νέα βάση οπαδών για τον σταρ και συνέβαλε στη διασημότητά του πέρα από το ποδόσφαιρο. Η πρώτη του χορηγία ήταν με τη βρετανική μάρκα προϊόντων περιποίησης μαλλιών Brylcreem έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων το 1997. Αργότερα, έκλεισε συμφωνίες και με άλλες μεγάλες μάρκες.

Ενώ κατέκτησε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, η εμπορικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη και άνοιξε το δρόμο για τους αστέρες του ποδοσφαίρου σήμερα, καθώς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συγκέντρωσε παγκόσμια προσοχή. Οι πρώιμες εγκρίσεις του έθεσαν τα θεμέλια για τη μελλοντική επιχειρηματική του επιτυχία, καθιστώντας τον πρότυπο σε διαφημιστικές καμπάνιες παγκοσμίως.

Μετά από μια διαμάχη με τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μπέκαμ μετακόμισε στην ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης και υπέγραψε συμβόλαιο με το οποίο εισέπραττε 19,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου, όταν ρωτήθηκε γιατί έφερε τον Μπέκαμ το 2003, απάντησε: «Ο Μπέκαμ τριπλασίασε τα έσοδα», επικαλούμενος την εμπορικότητα του παίκτη.

Με την άφιξή του, ο Μπέκαμ υπέγραψε δια βίου συμβόλαιο με τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, τη μεγαλύτερη συμφωνία χορηγίας στον αθλητισμό εκείνη την εποχή. Η συμφωνία άξιζε 160 εκατομμύρια δολάρια και ο Μπέκαμ φέρεται να πούλησε από μόνος του περισσότερα προϊόντα από όλους τους άλλους πελάτες της Adidas μαζί.

Το 2004, ο Άγγλος έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ξυρίσματος Gillette αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Περίπου την ίδια εποχή, η μάρκα αναψυκτικών Pepsi απέκτησε επίσης την υπογραφή του Μπέκαμ, ο οποίος αμείβεται με 2,9 εκατομμύρια δολάρια ετησίως- εμφανίστηκε σε μια διάσημη διαφήμιση με άλλους αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο Ροναλντίνιο και ο Ζιντάν.

Μετακόμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιχειρήσεις

Η κίνηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ να πάει στο MLS για να παίξει με τους LA Galaxy θεωρήθηκε επιχειρηματικός ελιγμός– η απόφαση του έφερε επικρίσεις. Στη συμφωνία για την ένταξή του στον σύλλογο, ο Μπέκαμ δέχτηκε μια τεράστια μείωση μισθού, πηγαίνοντας από τα 19 εκατομμύρια δολάρια που έπαιρνε στη Ρεάλ Μαδρίτης στα 6 εκατομμύρια δολάρια (λόγω του salary cap του πρωταθλήματος).

Ωστόσο, έκανε μια σοφή επιχειρηματική επιλογή διαπραγματευόμενος να λαμβάνει ένα αξιοπρεπές ποσοστό των εσόδων του συλλόγου – σε αυτό το σενάριο, πήρε μερίδιο από τα πάντα, από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις χορηγίες μέχρι κάθε μπύρα και χοτ ντογκ που πωλείται τις ημέρες των αγώνων.

Η συμφωνία αποδείχθηκε έξυπνη από την πλευρά του Μπέκαμ, καθώς η βάση των οπαδών του συλλόγου τριπλασιάστηκε, πράγμα που σήμαινε ότι ο κουμπαράς του συλλόγου πάχυνε, καθώς ο σύλλογος πούλησε ρεκόρ πάνω από 250.000 φανέλες πριν από την εισαγωγή του.

Στο εθνικό επίπεδο του πρωταθλήματος, ο Μπέκαμ πήρε μια ακόμη πιο σοφή επιχειρηματική απόφαση με το MLS – έβαλε μια ρήτρα που του εγγυάται το δικαίωμα να αγοράσει μια ομάδα επέκτασης του MLS για μόλις 25 εκατομμύρια δολάρια μετά τη συνταξιοδότησή του.

Ο αστέρας του ποδοσφαίρου ήταν επίσης το πρόσωπο πολλών παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, όπως η Tudor, και ο ιταλικός σχεδιαστής Εμπόριο Αρμάνι, που τον πλήρωσαν 24 εκατομμύρια δολάρια για να τους εκπροσωπήσει.

Οι μεγάλες συμφωνίες

Αφού αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2013, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μετατράπηκε πλήρως σε επιχειρηματία. Φέρεται να κέρδισε 800 εκατομμύρια δολάρια ως παίκτης από τον μισθό του, τις συμφωνίες χορηγιών και τη συμφωνία με το MLS.

Ένα χρόνο αφότου αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, ίδρυσε την DB Ventures, μια εταιρεία που ασχολείται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην Άγγλος διεθνής έλαβε μερίσματα ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 από την DB Ventures.

Ο Μπέκαμ λάνσαρε τη μάρκα ουίσκι του, Haig Club, και συνίδρυσε το Studio 99, μια εταιρεία παραγωγής περιεχομένου. Το 2018, ο Μπέκαμ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα που είχε υπογράψει με το MLS, αγοράζοντας μερίδιο της Inter Miami έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επένδυσε πολλά στον σύλλογο όταν έκανε το ακατόρθωτο – αποκτώντας τις υπηρεσίες του Αργεντινού σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι. Ο Μέσι έφερε τον σύλλογο στο παγκόσμιο προσκήνιο και τον βοήθησε να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο το 2023 – η Ίντερ Μαϊάμι προβλέπεται να έχει έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024, ένα ρεκόρ του MLS.

Το μόνο πράγμα που αισθάνεται καλύτερα από το να βγάζει χρήματα είναι να τα ξοδεύει- ο Μπέκαμ έχει μια προτίμηση στην τέχνη και στα αυτοκίνητα. Μπορεί να υπερηφανεύεται για μια συλλογή έργων τέχνης αξίας 44 εκατομμυρίων δολαρίων– αυτή περιλαμβάνει γλυπτά, πίνακες και πορτρέτα.

Από την εποχή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μπέκαμ ήταν πάντα λάτρης των αυτοκινήτων και φέρεται να έχει ξοδέψει 3 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή αυτοκίνητα– το γκαράζ του διαθέτει μια συλλογή από αυτοκίνητα όπως μια Lamborghini Gallardo και μια Rolls-Royce. Έχει επίσης επιχειρήσει να ασχοληθεί με τα ακίνητα- το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του αξίζει το εκπληκτικό ποσό των 86 εκατομμυρίων δολαρίων, με ανεπτυγμένα έργα στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και το Μαϊάμι.

Η πορεία του Ντέιβιντ Μπέκαμ από νεαρός ποδοσφαιριστής σε παγκόσμιο σούπερ σταρ και επιτυχημένο επιχειρηματία αποτελεί πρότυπο για τους νέους σχετικά με τα μαθήματα επιμονής και την ικανότητα διαφοροποίησης των ενδιαφερόντων. Ο αντίκτυπός του στον αθλητισμό και τη μόδα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς συνεχίζει αποτελεσματικά να κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πώς μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι οφειλέτες

Tsakiris Chips: Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να τρώει πατατάκια (pics)

Παλάτι 16 εκατομμυρίων στη Μύκονο για τον Βρετανό που κινεί τη βραδινή ζωή του Λονδίνου – Annabel’s, Sexy Fish, Bacchanalia κι άλλα 56 in στέκια είναι δικά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
σταρ, instagram, σταρ, σουπερ, μπεκαμ, μειωση μισθων, χοτ ντογκ, galaxy, major, league, soccer, mlb, μαΐου, νέα, εταιρεία, adidas, pepsi, ροναλντίνιο, mls, χοτ, haig, club, studio, inter, miami, lamborghini, ελλαδα, μυκονος, fish, θεμα, κινηση στους δρομους, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, κινημα πατατας, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, ααδε, φορολογικη ενημεροτητα, ακινητα, αυτοκινητα, γηπεδα, καριερα, λονδινο, μοδα, ντουμπαι, πωλειται, ρεαλ, adidas, mls, αξιζει, αλεξ, ανθρωπος, αξιζε, άφιξη, αψογη, γιγαντες, διοικηση, δικη, ενημεροτητα, εργα, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, ετων, τεχνη, ζωη, ζινταν, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, διαφημιση, ιντερ, κινηση, λιονελ μεσι, μαΐου, μεσι, μειωση, μπυρα, μπορειτε, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουισκι, παπουτσια, ποδοσφαιρο, πινακες, υπογραφη, πωλησεις, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ρητρα, σεναριο, φορολογικη, χοτ ντογκ, χοτ, βηματα, club, δικαιωμα, ενωση, εθνικο, fish, galaxy, haig, inter, lamborghini, league, miami, major, μυκονο, ομαδες, pepsi, studio, soccer, τρωει
Τυχαία Θέματα