Ντάρβας: Απίθανη η βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

«Μάλλον απίθανη» θεωρεί τη βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο άμεσο μέλλον ο Ζολτ Ντάρβας, επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel.

Ο Ντάρβας πιστεύει ότι η ελάφρυνση χρέους που αποφασίστηκε για την Ελλάδα δε λύνει το πρόβλημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της, διαβλέποντας επανεμφάνιση των προβλημάτων σε 3-5 χρόνια από τώρα.

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»,

ο οικονομολόγος προειδοποιεί πως ο ιαγορές δε θα έβλεπαν με καλό μάτι ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις της, ενώ η αντιπαράθεση με τους δανειστές και η ασθενής οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέα κρίση και ακόμη σε ένα τέταρτο Μνημόνιο.

«Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι εγχώριο», καθώς όπως αναφέρει, διαφαίνεται ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια από σήμερα η κρίση του δημοσίου χρέους να επιστρέψει εξαιτίας εθνικών λόγων.

Ο Ντάρβας βλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δανείζεται σημαντικά ποσά για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών δανείων, παρότι αυτά έχουν επεκταθεί.

Επιπλέον, παρ' όλο που η Ελλα΄δα με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουμε ήδη δει σημάδια ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποδυναμώσει κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις της, γεγονός που θα οδηγούσε σε δυσαρέσκεια των επενδυτών και αντιπαράθεση-ντόμινο με τους εταίρους, αναφέρει ο Ντάρβας.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής ψηφισμένων μέτρων το 2019, όπως είναι οι περικοπές των συντάξεων, ο Ζολτ υποστηρίζει πως αυτό θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα