Ντάνιελ Γκρος: Η επόμενη μέρα της Ελλάδας ίδια με την... προηγούμενη

Για την Ελλάδα και την οικονομία της τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει με το τέλος του μνημονίου, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής του think tank των Βρυξελλών CEPS, Ντάνιελ Γκρος.

Η χώρα, όπως σημειώνει, βρίσκεται ουσιαστικά στον ίδιο μηχανισμό όπως ένα πρόγραμμα, αυτή τη φορά εξαιτίας των ρυθμίσεων για το χρέος

που ζήτησε. Όπως τονίζει οι δομικές μεταρρυθμίσεις αν και αναγκαίες λείπουν αφού το πολιτικό σύστημα της χώρας αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται σε αυτές με χέρια και με πόδια.

Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Δεν έχει γίνει καμία δομική αλλαγή. Ταυτόχρονα μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τα κίνητρα για επενδύσεις. Και εκεί», όπως σημειώνει, «αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Αυξάνεται η φορολόγηση, επιβάλλονται φόροι αυθαίρετα, ώστε να μην μπορείς να δεις ποιος, πότε και γιατί φορολογείται. Αυτό λειτουργεί ακόμα περισσότερο ανασχετικά για τις επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γκρος οι πρώτοι που πρέπει να επιδείξουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας είναι οι Έλληνες, αποταμιευτές και επενδυτές. Ωστόσο αυτή η εμπιστοσύνη, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει. Και πως άλλωστε αφού σημειώνει πως «οι μισθοί έπεσαν, αλλά η παραγωγικότητα δεν αυξήθηκε. Η κυβέρνηση και η Δημόσια Διοίκηση είναι αστάθμητες, όπως και η φορολόγηση. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Με όλα αυτά δεν είναι κανείς να απορεί κανείς με το γεγονός ότι ούτε οι ξένοι ούτε οι εγχώριοι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματα τους στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα