Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας - πιστωτών παραμένει αδύναμη

Την εκτίμησή του ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένει αδύναμη, εξέφρασε ο πρόεδρος τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι στην Ουάσιγκτον δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα,

ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Eurogroup.

«Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι εφικτό να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αν και είναι δύσκολο παραμένει εφικτό.

«Στα όριά της η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ»

Σχετικά με την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ντάισελμπλουν ανέφερε πως έχει φθάσει στα όριά της.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φθάσει στα όριά της και η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να προετοιμάσει μια στρατηγική για την έξοδο από αυτή ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές παρενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική ... στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περιορισμοί είναι επικείμενοι και οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ισχυρές» πρόσθεσε.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η νομισματική πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο επίπεδο του στόχου που έχει τεθεί. Το τρέχων
περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων λειτουργεί ως ούριος άνεμο για την οικονομία μας, στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι σύντομο, δεν μπορεί να προωθήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν αντιμετωπιστούν υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα» συμπλήρωσε.

«Αν οι φούσκες που βρίσκονται υπό δημιουργία γίνονται πραγματικότητα, οι «κόντρα» άνεμοι που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε μια ανεμοθύελλα και να οδηγήσει σε έκρηξη. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα