Νίκος Ευθυμιάδης: 80 χρόνια πρωτοπορίας και επενδύσεων

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αλλοι θα τους χαρακτήριζαν μαζοχιστές. Κι όμως, ο πιο σωστός και δίκαιος προσδιορισμός είναι ένας: πατριώτες.

Μιλάμε για τη γνωστή βορειοελλαδίτικη επιχειρηματική οικογένεια Ευθυμιάδη. Για τον κορυφαίο ελληνικό όμιλο αγροτεχνολογίας που φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας του και του οποίου τα στελέχη και μέτοχοι σε εκδήλωση στις αρχές του χρόνου ξεκαθάρισαν το εξής: «Είμαστε από εκείνους που μας αρέσει να πληρώνουμε φόρους γατί απλά έτσι πρέπει να γίνει».

Ηταν 29 Ιανουαρίου όταν στο πλαίσιο της 26ης Agrotica

κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Ομίλου Ευθυμιάδη για τον εορτασμό των 80 χρόνων λειτουργίας του. Και πού αλλού θα γίνονταν αυτές παρά σε έναν χώρο και μία έκθεση γύρω από τον αγροτικό κόσμο, τον οποίο ο όμιλος με την επωνυμία Redestos έχει βοηθήσει τα μέγιστα από το 1935 που ιδρύθηκε, για να προοδεύσει και να ακολουθήσει τον δρόμο του εκμοντερνισμού. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Νίκος Ευθυμιάδης, μια σημαντική μορφή των βορειοελλαδίτικων πραγμάτων, αναφερόμενος στο μυστικό της πορείας και επιτυχίας του ομίλου που διευθύνει χρησιμοποίησε μια λέξη: «πείσμα».

Γιατί, κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα της ευκολίας και των καθημερινών εκπτώσεων στα πάντα το να συνεχίζεις να επενδύεις, να προτρέπεις σε πρόοδο και να προωθείς νέες καινοτομίες είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Είναι το πείσμα της άμιλλας που βοηθά στο να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Το πείσμα για ηθική συμπεριφορά και νέες ιδέες. Το πείσμα για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρεις στους πελάτες σου, για ορθή συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες. Το πείσμα για την ανάδειξη της καταγωγής σου και της οικογένειάς σου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Για τον ίδιο η μεγαλύτερη ικανοποίησή του είναι ότι και οι τρεις γενιές της οικογένειας Ευθυμιάδη μοιράζονται την αξία της προσφοράς προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό ο οικογενειακός αυτός όμιλος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διατηρεί έξι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, όπου απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του. «Η Ελλάδα θέλουμε να αποτελεί πάντα το κέντρο των δραστηριοτήτων μας. Ολοι μας πιστεύουμε στο made very well in Greece», επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης.

Προσλήψεις και επενδύσεις

Ολα τα παραπάνω, όμως, είναι μόνο η αρχή. Οπως έχει υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Βάσος Ευθυμιάδης, εν μέσω κρίσης ο όμιλος βελτίωσε τα μεγέθη του, προχώρησε σε επενδύσεις, συνέχισε την έντονα εξωστρεφή δραστηριότητά του και δημιούργησε 52 νέες θέσεις εργασίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την όποια συμβολή μας στην ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία, αλλά και για το γεγονός ότι μπορούμε να δίνουμε δουλειά σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είμαστε από αυτούς που τους αρέσει να πληρώνουν φόρους γιατί έτσι πρέπει να γίνει», τόνισε. Αυτή τη στιγμή ο Ομιλος Ευθυμιάδη σχεδιάζει δυναμική είσοδο σε νέους κλάδους στον τομέα της φυτοπροστασίας και των βιολογικών και ειδικών λιπασμάτων, ενώ σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία διεθνοποίησής του μέσω στρατηγικών συμμαχιών ή joint venture για διείσδυση σε αγορές εκτός Ελλάδος. Στόχος δεν είναι άλλος από το μια ελληνική εταιρεία να κατορθώσει να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ηδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού για δυναμική επέκταση στη Βαλκανική και στον κλάδο του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο έτερος αντιπρόεδρος του ομίλου, Θύμης Ευθυμιάδης, πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε κλάδους όπως το βαμβάκι και τα κτηνοτροφικά φυτά για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στόχευση λοιπόν είναι να φυτευτούν ελληνικοί σπόροι σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Βαλκανικής και της Δυτικής Ευρώπης. Στον τομέα των εργαστηριακών αναλύσεων, όπου αποτελεί ηγέτιδα δύναμη, ο Ομιλος Redestos αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εργαστήριο για έλεγχο και χαρτογράφηση εδαφών και νερών στα Βαλκάνια, ενώ διατηρεί και εργαστήρια ανάλυσης και μελέτης αγρού σε τρίτες χώρες.

Στον τομέα των τροφίμων θα δοθεί έμφαση στη συμβολαιοποιημένη γεωργία για παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στοχευμένης προστιθέμενης αξίας με στόχο την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Επίσης σχεδιάζει να συμμετάσχει σε αγροδιατροφικές συμπράξεις για την παραγωγή επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στα πρότυπα της ντομάτας «Lucia» και της πατάτας «Μυρτώ».

Ωστόσο η επιχειρηματική αλλά και κοινωνική δράση της οικογένειας Ευθυμιάδη δεν σταματά μόνο εδώ. Η εταιρεία έχει απονείμει βραβεία μέσω του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Ερευνας και Καινοτομίας που προκηρύχτηκε και χρηματοδοτήθηκε με 20.000 ευρώ. Συνολικά κατατέθηκαν 32 προτάσεις, από τις οποίες βραβεύτηκαν οι πέντε.

Ο εν λόγω διαγωνισμός ήταν ενταγμένος στις δράσεις που υλοποίησε ο Ομιλος Ευθυμιάδη για την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας του, οι οποίες περιλάμβαναν μια σειρά από δράσεις φιλανθρωπικού, πολιτιστικού, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Οπως ανέφερε η κυρία Λουκία Ευθυμιάδη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ομίλου, «οι επετειακές εκδηλώσεις άρχισαν με μια γιορτή για τη ραχοκοκαλιά του ομίλου, που είναι οι εργαζόμενοι, και ολοκληρώθηκαν με μια εκδήλωση προς τιμήν των πελατών και συνεργατών του ομίλου».

Η άγνωστη οικογένεια Ευθυμιάδη

Η ιστορία της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας στον τομέα των αγροτοτεχνολογικών επενδύσεων ξεκινά από τη Ραιδεστό της ανατολικής Θράκης. Από αυτή την περιοχή καταγόταν ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε το 1935 αυτό που σήμερα αποτελεί το Redestos Group ή Ομιλο Ευθυμάδη, τη μεγαλύτερη δηλαδή εταιρεία-όμιλο αγροτικής τεχνολογίας, παραγωγής προϊόντων της μάνας γης με έδρα τη Βόρειο Ελλάδα. Ηταν τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τον ξεριζωμό της Σμύρνης.

Παρά την προσπάθεια συναίνεσης Ελευθέριου Βενιζέλου - Κεμάλ Ατατούρκ, οι κατεχόμενοι ελληνικοί πληθυσμοί στο νεοσύστατο τουρκικό κράτος υπέφεραν. Κάπως έτσι ο κ. Ευθυμιάδης πήρε την απόφαση να φύγει από τη γενέθλια περιοχή του και να αναζητήσει την τύχη του στην ακμάζουσα εμπορικά και κοινωνικά πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που ναι μεν είχε χάσει μεγάλο μέρος της πολυεθνικής της σύστασης λόγω της φυγής του μουσουλμανικού στοιχείου και των Σλάβων, όμως παρέμενε φωτεινό παράδειγμα συμβίωσης των λαών της περιοχής και της άνθησης του εμπορίου και της παραγωγής.

Εκεί ο δραστήριος Ευθύμιος Ευθυμιάδης ξεκίνησε την πρώτη εταιρεία του ομίλου στον αγροτικό τομέα. Η αρχική της ονομασία ήταν Κ+Α Ευθυμιάδη Ο.Ε., με αντικείμενο την εμπορία εισαγόμενων γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών. Οσοι τον γνώρισαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο δίκαιο, οξυδερκή και συνετό. Ο όμιλος που δημιούργησε φτάνει σήμερα να πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 65 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει σημαντικές παραγωγικές μονάδες και διατηρεί διεθνή δραστηριότητα.

Στη δεκαετία 1991-2000 υπό τον νυν πρόεδρο Νίκο Ευθυμιάδη ιδρύθηκαν σταδιακά νέες επιχειρήσεις και υλοποιήθηκε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2000 ξεκίνησε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την ιαπωνική πολυεθνική Mitsui & Co. Europe PLC που φέρνει τζίρο 10 δισ. δολάρια. Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις κλάδους: των αγροτικών εφοδίων (φυτοπροστατευτικά προϊόντα και είδη θρέψης φυτών), του πολλαπλασιαστικού υλικού, των υπηρεσιών, της εμπορίας τροφίμων, αλλά κ.ά.

Σήμερα ο όμιλος με το εμπορικό δίκτυο, τις παραγωγικές μονάδες και το εργαστήριο ελέγχου, υλοποιεί μια συνδυασμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών. Ξεχωριστή φυσιογνωμία ο νυν πρόεδρος του ομίλου, μαζί με τα παιδιά του Βάσο, Θύμη και Λουκία που τρέχουν την εταιρεία. Εχοντας διατελέσει επί δύο θητείες πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Ευθυμιάδης το 1997 αποτελούσε το αντικείμενο του πολιτικού πόθου των κομμάτων εξουσίας για την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος όμως δεν πήρε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα έργα που θα έπρεπε να προχωρήσουν κι έτσι αποσύρθηκε. Φήμες όμως περί υποψηφιότητάς του υπήρξαν και το 2009, οι οποίες εντάθηκαν όταν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, της οποίας είναι πρόεδρος, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη: Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;». Ωστόσο και πάλι ο κ. Ευθυμιάδης δεν ενέδωσε στις πολιτικές σειρήνες.

Ο Μακεδόνας μπίζνεσμαν θεωρείται από το θεσσαλονικιώτικο κατεστημένο άνθρωπος ξεχωριστού κύρους. Η τοπική μυθολογία λέει ότι διατηρεί προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μπους και πως κάθε νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη «καταθέτει τα διαπιστευτήριά του» στον ίδιο πριν καν αρχίσει τις εθιμοτυπικές επαφές με τους αιρετούς της πόλης.

Υπήρξε εξάλλου φίλος του Νίκολας Μπερνς και του διαδόχου του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και συμβούλου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Σίφτερ και του διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ευθυμιάδης ανέκαθεν υπερασπίζεται τις εθνικές μας θέσεις, ενώ φιλοξενεί κατά καιρούς παράγοντες της πολιτικής ζωής στη βίλα του στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής. Είναι πρόεδρος επί τιμή του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας (SP/BAC), φορέα 45 επιχειρηματιών και επενδυτών που ενεργοποιούνται σε σημαντικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Διευκόλυνσης Εξωτερικού Εμπορίου και του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, μαθήτευσε στο Κολέγιο Ανατόλια και ήρθε σε επαφή με την αμερικανική κουλτούρα και τον αμερικανικό τρόπο σκέψης. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, με μετεκπαίδευση και πρακτική άσκηση στην Αγγλία. Στη συνέχεια ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του.

Παντρεύτηκε τη Μαρία Χριστίδου, κόρη του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Βασίλη Χριστίδη. Υπήρξε από τους ελάχιστους δυτικούς επιχειρηματίες που ανοίχτηκαν στην αγορά του Ιράν. Ο κ. Ευθυμιάδης επίσης ασχολείται προσωπικά με τις τέχνες. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος το 1995, της οποίας άλλωστε είναι πρόεδρος.

Keywords
ευθυμιαδης, joint venture, εν λόγω, agrotica, ελλαδα, εκπτωσεις, προσφορες, θεσσαλονικη, ομιλος, joint, εταιρεία, δραση, group, βενιζελος, europe, plc, ηπα, αθηνα, σκοπια, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, γιορτη σημερα, κοινωνια, agrotica, χωρες, δουλεια, εδρα, ηθικη, ηπα, θεμα, ιραν, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, φημες, φυτα, ψεματα, αγορα, ανθρωπος, απλα, βαλκανια, βαμβακι, βιλα, βρισκεται, γεγονος, γεωπονικη, γεωργια, δυναμη, δυνατοτητα, δοθει, δικτυο, ευρω, εκθεση, εν λόγω, εργα, εξι, επενδυσεις, επρεπε, εταιρεία, ευρωπη, ζωης, ιδεες, ιδιο, θεσεις εργασιας, ιαπωνικη, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυρια, λουκια, μυθολογια, μυστικο, μορφη, μαρια, νεες θεσεις εργασιας, νεες επιχειρησεις, νικο, παντα, ομιλος, οικογενεια, παιδια, πεισμα, ποιοτητα, πωλησεις, ρολο, συνεχεια, σειρα, τιμη, φτανει, φορολογικη, group, αγορες, ειδη, εμφαση, europe, γιορτη, ιδιαιτερα, joint, joint venture, plc, σωστος, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα