Νίκος Δρανδάκης: Το app μιας εξαγοράς

Πριν από 8 χρόνια περίπου – στις αρχές του καλοκαιριού του 2009- δύο νέοι άνδρες από την περιοχή του Αμβούργου, ο Niclaus Mewes και ο Sven Külper έφτιαξαν ένα app για τα έξυπνα κινητά της εποχής που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα την αγορά των ταξί. Το app που φέρει την επωνυμία mytaxi έχει 10 εκατομμύρια χρήστες και ένα διαθέσιμο στόλο 45χιλιάδων αυτοκινήτων σε πάνω από 40 πόλεις της Γερμανίας, σε 3 πόλεις της Αυστρίας (Βιέννη, Γκράτς, Σάλτσμπουργκ), σε δύο στην Ισπανία (Μαδρίτη και Βαρκελώνη), στην Ζυρίχη, στη Βαρσοβία και την

πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον.

Η πρώτη γερή έξοδος του mytaxi στους δρόμους 6 σημαντικών Γερμανικών πόλεων έγινε το Μάιο του 2011. Λίγους μήνες αργότερα – μέσα στο καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς- μια ομάδα τριών συνεργατών με επικεφαλής τον Νίκο Δρανδάκη, έδινε τη δυνατότητα και την επιλογή στους Αθηναίους που είχαν στα χέρια τους ένα έξυπνο κινητό να βρουν γρήγορα και με ασφάλεια ποιοτικές υπηρεσίες για μετακίνηση με ταξί. Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία του Taxibeat.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2017 και οι δρόμοι του Δρανδάκη μπορούν να διασταυρωθούν και εκείνους της δυάδας από το Αμβούργο (Niclaus Mewes και Sven Külper, με τον πρώτο να είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Mobility Services). Η μικρή σε μέγεθος, αλλά δραστήρια και δυναμική αθηναϊκή startup σκηνή γνωρίζει ότι το Taxibeat «μιλάει» για εξαγορά και το νούμερο που «ακούστηκε» (40 εκατομμύρια ευρώ) είναι αφορμή για αναστάτωση!

Το τι ακριβώς θα συμβεί, ας το αφήσουμε στον χρόνο και στους διαπραγματευτές. Εκείνο που έχει σημασία είναι να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι οι καλές επιχειρηματικές ιδέες που δοκιμάστηκαν και άντεξαν στο πεδίο της ελεύθερης, ανοικτής αγοράς πουλάνε... Με άλλα λόγια, φέρνουν επενδυτές με ζεστά λεφτά.

Για τα δικά μας τα μεγέθη το ενδιαφέρον του Ομίλου Daimler που έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στο διεθνές δίκτυο που στήνει η εταιρεία mytaxi μαζί με τη βρετανική Hailo, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ένα ενδιαφέρον που τιμά τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα και λειτουργεί ως παράδειγμα και ως οδηγός.

Keywords
Τυχαία Θέματα