Νέος επαγγελματίας αγρότης στην Αττική

Του Κώστα Τσαούση

Υπάρχουν νέοι επαγγελματίες αγρότες στην Αττική; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ! Και όχι μόνο υπάρχουν, και μάλιστα σε καλλιέργειες προϊόντων όπως το κελυφωτό φιστίκι που χαρακτηρίζεται προϊόν Προστατευό­μενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και με τη βοήθεια στελεχών της δημιουργικής βιομηχανίας μπορούν να δουν τον κόπο της επίμονης δουλειάς τους να ξεπερνά τα στενά όρια του τόπου τους και να απλώνεται στον κόσμο.

Ο 30χρονος Στέλιος Καρβέλας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της κατηγορίας των νέων επαγγελματιών αγροτών αλλά και των δημιουργών ξεχωριστών

προϊόντων για το ράφι. Από το 2015 ο Στέλιος Καρβέλας, γέννημα θρέμμα Μεγαριώτης, δηλώνει επαγγελματίας αγρότης και με τα κελυφωτά φιστίκια της σειράς The Pistakios ταξιδεύει από την αττική γη και τους πρόποδες του όρου Πατέρα σε τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές.

Πριν από λίγους μήνες με αφορμή την περίπτωσή του έγραφα στο protothema.gr (στην ενότητα City Stories): «Η γη της Αττικής -παρά τις καταστροφές του περιβάλλοντος που έφερε η μάστιγα της άναρχης αστικοποίησης και της λατρείας του τσιμέντου- συνεχίζει να παράγει. Και όχι μόνο... Ακόμη και σήμερα μπορεί να δηλώνει παρούσα στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής. Να διεκδικεί συμπεριλαμβάνοντας τα προϊόντα της στις λίστες των ΠΟΠ. Να προσελκύει νέους καλλιεργητές - παραγωγούς - δημιουργικούς ανθρώπους».

Εχοντας ολοκληρώσει μια σειρά από προϊόντα με ξεχωριστές συνθέσεις (π.χ. φιστίκια με λεμόνι) και ευρηματικές συσκευασίες (οι οποίες κάνουν εντύπωση στους πιτσιρικάδες), ο Στέλιος αρχίζει να «παιδεύεται» με το κομμάτι της ανάδειξης και της προβολής της ωφέλειας που έχει η κατανάλωση των φιστικιών στην υγεία των ανθρώπων. Ο ίδιος συζητά και ξανασυζητά για τη διατροφική αξία τους από τη στιγμή που γίνεται σωστή χρήση, για τις αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη που περιέχουν, για τα σημαντικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και για το πλούσιο περιεχόμενό τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Με άλλα λόγια, ψάχνει και αγωνίζεται για ένα «πιστοποιητικό υγείας» όπως κάθε υπεύθυνος παραγωγός των ημερών.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στον φίλο μας τον Στέλιο. Με σπουδές και πτυχίο τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού από τα ΤΕΙ επέστρεψε στη γη των προγόνων του. Η οικογένειά του έχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της γης, καθώς τα μέλη της ασχολούνται για περισσότερο από 150 χρόνια με τον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο Αλέξανδρος Καρβέλας εγκαθιστά τις πρώτες φυτείες κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή των Μεγάρων.

Οπως διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την ιστορία της οικογένειας: «Οι καιροί δεν ήταν εύκολοι, η καλλιέργεια ασυνήθιστη, όμως η σπορά είχε πέσει. Τρεις γενιές αργότερα, ο εγγονός Στέλιος Καρβέλας δημιουργεί τη Megaris Goods, κρατώντας μια οικογενειακή παράδοση ζωντανή, μεταλαμπαδεύοντας το όραμα ενός ολάκερου τρόπου ζωής. Το κελυφωτό φιστίκι και τα παράγωγά του αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς και της πίστης μας στην εντυπωσιακή διατροφική αξία του προϊόντος μας. Η Megaris Goods είναι μια πλήρως καθετοποιημένη, καινοτόμος επιχείρηση, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που ορίζεται μέσα από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την τυποποίηση και την απευθείας διάθεση των προϊόντων της σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές, εγγυώμενη την άριστη ποιότητα και τη χαμηλότερη δυνατή τιμή».

Ετσι, λοιπόν, το 2015 ο εγγονός αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας αγρότης - όπως ακριβώς γράφει και το βιογραφικό του. Τον επόμενο χρόνο δημιουργεί τη Megaris Goods και το παραγωγικό-επιχειρηματικό ταξίδι αρχίζει...

Η αρχή γίνεται με τα κελυφωτά φιστίκια, προϊόν ΠΟΠ από το 1992. Η Μegaris Goods διαθέτει την παραγωγή της στα φιστίκια σε τέσσερις διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων με τη φίρμα The Pistakios: Mr. Raw - Ακατέργαστος καρπός στη φυσική, πρωτογενή του μορφή, Mr. Raw with Mr. Lemon - Ψημένος καρπός με φρέσκο χυμό λεμονιού, Mr. Raw with Friends Mr. Salted & Mr. Lemon - Ψημένος καρπός με ακατέργαστο άνθος αλατιού και κιτρικό οξύ, και Mr. Naked - Ψίχα φιστικιού. Ολα σε μικρές ατομικές συσκευασίες των 230 γραμμαρίων.

Από την ενότητα του site για την ίδια την εταιρεία συγκρατώ το εξής: «Σε ιδιόκτητες εκτάσεις, στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής και στον καρποφόρο κάμπο που περιβάλλει το όρος Πατέρας, η Megaris Goods δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια φυσικών προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας.

Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με οδηγό την εμπειρία, τη γνώση και την αγάπη που πηγάζουν από την εξηκονταετή ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης, η Megaris Goods προσφέρει στον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα άριστης ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εταιρεία μας εξακολουθεί να πιστεύει στον πρωτογενή τομέα και να επενδύει στην αγροτική δραστηριότητα. Καθώς η ροή δείχνει πλέον την επιστροφή στη ρίζα του εθνικού μας πλούτου, την αγροτική γη, αυξάνουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πρωτοπορούμε».

Σήμερα, ο Στέλιος Καρβέλας δεν ασχολείται μόνο με τα φιστίκια. Εχει προχωρήσει και σε άλλα προϊόντα, π.χ. μέλι. Τα αποτελέσματα, όπως λέει ο ίδιος, είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Η παραγωγή του έχει μεγαλώσει κατά 30%, οι εξαγωγές καλά κρατούν σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία) και η συνεργασία του με εκπαιδευτικά ιδρύματα προχωρά για τη διαρκή βελτίωση των προϊόντων σε όλη την κλίμακα της καλλιέργειας, της παραγωγής, της τυποποίησης και της διάθεσης/διανομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα