Νέος διαγωνισμός για την Rosco εντός της εβδομάδας

Της Μαριάννας Τζάννε

Το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τροχαίου υλικού (Rosco) εντός της εβδομάδας ετοιμάζεται να προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, θέλοντας να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι τις εκκρεμότητες στο μέτωπο του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος την προηγούμενη εβδομάδα καθώς καμία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον (Siemens, Αlstom σε κοινοπραξία

με τον όμιλο Κοπελούζου). Η απουσία επενδυτών συνδέθηκε με καθυστερήσεις στην εξόφληση λογιστικοποιημένων οφειλών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς της Rosco για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης της τελευταίας διετίας, μολονότι υπήρξαν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα διευθετούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες υπήρξε ομαλοποίηση των πληρωμών με αποτέλεσμα σήμερα από τα 17 εκ. ευρώ να έχουν πληρωθεί περίπου 10 εκ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι οι Ιταλικοί σιδηρόδρομοι που θα αποκτήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διεκδικήσουν και την εταιρεία τροχαίου υλικού ενώ είναι ασαφές ακόμη ποια στάση θα κρατήσουν οι Γάλλοι, οι οποίοι συνδέονται με στενή σχέση συνεργασίας με την Trenitalia.

Στο μέτωπο τώρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των απεργιακών κινητοποιήσεων, όλα θα εξαρτηθούν από το νέο ραντεβού των σωματείων εργαζομένων με το ΤΑΙΠΕΔ, την Πέμπτη. Χθες τα δύο σωματεία του σιδηροδρόμου (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού, και Πανελλήνια Ένωση Μηχανοδηγών) σε μια ένδειξη καλής θέλησης ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει το Σαββατοκύριακο, όμως τίποτα δεν προμηνύει ειρήνη αν δεν βρεθεί λύση.

Η παράλυση του ελληνικού σιδηροδρόμου εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών από τις πολυήμερες απεργίες δεν έχει μόνο τεράστιο κόστος για την εταιρεία σε οικονομικό επίπεδο και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, πλήττει ταυτόχρονα το κύρος και την αξιοπιστία της, με κίνδυνο να χάσει και τους λιγοστούς μεγάλους πελάτες της. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έφτασαν τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην πΓΔΜ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δεχτεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Τα reports αναφέρουν ότι επίκεινται απευθείας συμφωνία της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων της πΓΔΜ με την Cosco, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως διάδρομος για την μεταφορά εμπορευμάτων στις Ευρωπαϊκές αγορές, Οι πληροφορίες που μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν παρουσιάζουν μάλιστα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, καθώς αναφέρεται ότι οι Κινέζοι ετοιμάζουν και κέντρο logistics στην περιοχή. Με βάση το σχεδιασμό αυτό τα εμπορευματοκιβώτια θα μεταφέρονται χερσαία από το λιμάνι του Πειραιά στα σύνορα με την πΓΔΜ, όπου και θα φορτώνονται στα τρένα της εταιρείας. Το σχέδιο επιβεβαιώνει την κινητικότητα των Κινέζων αλλά και τους ελιγμούς τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα εμπορεύματα θα φτάσουν στον προορισμό τους, μια και η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετατρέπεται σε μεγάλη περιπέτεια. Από τη μία με την Ειδομένη που μένουν κλειστά τα σύνορα για πολλές εβδομάδες, από την άλλη με τις απεργίες των εργαζομένων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση και ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσε προς συζήτηση κείμενο της σύμβασης που απέσυρε μία ώρα πριν την υπογραφή. Όπως αναφέρουν το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε περιθώριο δύο ημερών για να μελετήσει το θέμα και να υπάρξει συνάντηση την προσεχή Πέμπτη. Την επομένη θα συνεδριάσουν εν νέου τα σωματεία, για να αποφασίσουν για τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων αν δεν βρεθεί κοινό σημείο διαπραγμάτευσης για την συλλογική σύμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα