Νέο επιτόκιο αναφοράς από την ΕΚΤ έως το 2020

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να ορίσει ένα νέο επιτόκιο αναφοράς διάρκειας μίας ημέρας μέχρι το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα, μετά την αποτυχία αναδιάρθρωσης του δείκτη αναφοράς Euribor.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το μη εγγυημένο επιτόκιο αναφοράς θα συμπληρώνει τα υφιστάμενα επιτόκια αναφοράς που παράγονται

από τον ιδιωτικό τομέα, θα χρησιμεύει ως συντελεστής αναστροφής και θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στις συναλλαγές σε ευρώ που αναφέρονται από τις τράπεζες, σύμφωνα με τη στατιστική αναφορά της κεντρικής τράπεζας της ΕΚΤ, σημειώνει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Τα διατραπεζικά επιτόκια όπως το Euro Interbank Offered Rate (Euribor) και το Libor συνηθίζεται να αποτιμούν derivatives αξίας δισ. ευρώ και σε κάποιες χώρες καθορίζουν τα επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν εναλλακτικά επιτόκια αναφοράς, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσουν το τρέχον σύστημα μετά από τους ισχυρισμούς που διακινούνταν για χειραγώγηση από πλευράς εμπορικών τραπεζών και διαστρέβλωση των επιτοκίων αναφοράς.

Το προηγούμενο σχέδιο της ΕΚΤ να αναμορφωθεί το Euribor απέτυχε, καθώς οι τράπεζες εξέφρασαν παράπονα ότι ένα νέο σύστημα με βάση τις μεταβιβάσεις θα έχει υπερβολικό αντίκτυπο στο επίπεδο των επιτοκίων, τη μεταβλητότητα και τον όγκο των μεταβιβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα