Νέα «σύννεφα» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν: Άρση των κυρώσεων για τα πυρηνικά, επιβολή κυρώσεων για τα βαλλιστικά

Νέα ρήγματα αρχίζουν να διαφαίνονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν παρά την άρση των κυρώσεων, γεγονός που καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προκάλεσε ευφορία και στις δύο πλευρές, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «σκιάζουν» το θετικό κλίμα.

Οι νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον "είναι παράνομες διότι το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν δεν προβλέπει ικανότητα εξοπλισμού με πυρηνικές κεφαλές", δήλωσε ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί.

«Η Αμερική πoυλά όπλα δεκάδων

δισ. δολάρια σε χώρες της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων, Λιβανέζων και πρόσφατα και Υεμενιτών» είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την επιβολή νέων κυρώσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, μία ημέρα μετά την άρση των διεθνών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την έναρξη της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, σήμερα έφτασε στη χώρα και ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας), Γιουκίγα Αμάνο.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην ιρανική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί.

Όπως ανέφερε η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, στόχος της Τεχεράνης είναι να επισπευσθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για άρση των κυρώσεων (έχει ορίζοντα οκταετίας), με «την πιθανή βοήθεια της ΙΑΕΑ», όπως ανέφερε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπός της, Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Keywords
Τυχαία Θέματα