Ναυτιλιακή χρηματοδότηση: Ένα δυνατό «bras de fer» μεταξύ εισηγμένων και ιδιωτικών εταιρειών

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Το ζήτημα εάν οι εισηγμένες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με τις ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες όσο αφορά τη χρηματοδότησή τους απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια του 10ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου Shipping Finance and Capital Markets που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Καταρχήν ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της XRTC,

παρουσίασε στοιχεία για τις ελληνικών συμφερόντων εισηγμένες και ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες.

«Όσον αφορά την ναυτιλιακή χρηματοδότηση και με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου στο Πολεμικό Μουσείο, σας λέω ότι βρισκόμαστε σε πολεμικό περιβάλλον ως ναυτιλία. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό αμέσως μετά η λήξη ενός πολέμου όπου βλέπουμε γύρω μας κτήρια βομβαρδισμένα να καπνίζουν μετά τη φωτιά» τόνισε και προσέθεσε:

«Σε διεθνές επίπεδο οι κρατικοί φορείς δεν μπορούν να στηρίξουν τη ναυτιλία. Τα τραπεζικά δάνεια παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης. Οι Κινέζοι μπαίνουν δυναμικά. Δεν βλέπουμε ανάκαμψη στην άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές. Δεν έχουμε δυνατές δημόσιες εγγραφές εταιρειών. Η άνθιση των ναυτιλιακών χρηματιστηρίων ξεκινάει από αυτούς που ξέρουν να επενδύουν στη Ναυτιλία και αυτοί είναι οι Σκανδιναβοί».

*Photo Credits Γιώργο Χρηστάκης

Όσον αφορά την εικόνα των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών:

- 613 είναι ιδιωτικές-μη εισηγμένες
- 25 εισηγμένες στα χρηματιστήρια.
- 3.217 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 329 εκατομμυρίων τόνων ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες
- 868 πλοία συνολικής χωρητικότητας 76 εκατομμυρίων τόνων ανήκουν σε εισηγμένες.
- Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά 38 δισεκατομμύρια, ποσοστό 67% έχουν δοθεί σε ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες και 19 δισ. δολάρια στις εισηγμένες.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο Τζέρρυ Καλογηράτος CEO της Capital Product Partners, o Bαλέντιος-Εντι Βαλέντης CEO της Pyxis Tankers, ο Σπύρος Καπράλος CEO της Ocean Bulk Containers, ο Χάρης Κοσμάτος Corporate development Officer της ΤΕΝ, ο Κώστας Ρόκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TST International και ο Γιώργος Κοφινάκος Senior representative της Storm Harbour London Finance. Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Ξηραδάκης.

Οι ομιλητές κατέληξαν στο γενικό συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών όσο αναφορά τη χρηματοδότηση. Κάθε πλευρά έχει τα υπέρ και τα κατά. Άλλωστε πολλοί όμιλοι έχουν και εισηγμένη και ιδιωτικές εταιρείες. Σταχυολογούμε τις απόψεις τους:

- Οι ιδιωτικές επενδύουν σε ναυπηγήσεις και assets για τα οποία δεν υπάρχει ρευστότητα από την πρώτη στιγμή.

- Το κύμα εισόδου στα χρηματιστήρια ναυτιλιακών εταιρειών που είδαμε τη διετία 2006-2008 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο γι α τις μικρές εταιρείες να μπουν ειδικά στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.

- Οι Αμερικάνοι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές ναυτιλιακών για να έχουν σταθερό εισόδημα από το μέρισμα.

- Χρησιμοποιούμε όλες τις μορφές δανεισμού. Μέσω τραπεζών, άντληση κεφαλαίων από κοινές ή προνομιούχες μετοχές.

- Το να είναι μία εταιρεία εισηγμένη έχει πολλά οφέλη από την άντληση κεφαλαίων αλλά υπάρχουν και πολλές παγίδες.

- Το περιβάλλον για τις εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά ήταν ασταθές φέτος και ειδικά για τις εταιρείες με δεξαμενόπλοια. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ατόνησε μόλις καταβαραθρώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου.

- Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

- Το θέμα είναι να καθορίσουμε με σαφήνεια τους παράγοντες που ελκύουν τους επενδυτές.

- Όλοι κρινόμαστε από την αξιολόγηση του κινδύνου.

- Πρέπει να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τους επενδυτές.

- Πολλές εταιρείες εισηγμένες διαφημίζουν την υψηλή μερισματική τους απόδοση. Όμως δανείζονται με υψηλά επιτόκια 8%-12%. Πως θα είναι αυτό το μοντέλο βιώσιμο.

- Κάποιοι αγοράζουν μετοχές χαμηλά για να πουλήσουν όταν ανέβει η τιμή τους. Αυτοί είναι που «την πληρώνουν» στο τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα