Να βγάλει τις ΗΠΑ απ' τον ΠΟΕ απειλεί ο Τραμπ

Μετά την προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βοηθήσουν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ «που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους», ο υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτυπά απειλώντας και με έξοδο της χώρας απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αυτό που στην περίπτωση, όπως είπε σε συνέντευξη του στο NBC, επέμβει ο Οργανισμός στο σχέδιο του να επιβάλει ποινές τιμωρίας σε

εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Ο δημοσιογράφος επισήμανε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ότι μία τέτοια κίνηση είναι αντίθετη προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Δεν πειράζει», απάντησε ο κ. Τραμπ. «Σε αυτή την περίπτωση θα επαναδιαπραγματευτούμε ή θα βγούμε απ' τον Οργανισμό. Αυτές οι συμφωνίες εμπορίου είναι μία καταστροφή. O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι μία καταστροφή», σημείωσε.

Η απειλή εξόδου απ' τον ΠΟΕ, όπως σημειώνει η WSJ, δείχνει ότι οι απειλές του Τραμπ έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο κατά του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου που διαμορφώθηκε στην μεταπολεμική εποχή. Μέχρι τώρα ο Τραμπ είχε επικεντρώσει την κριτική του σε συγκεκριμένες συμφωνίες, όπως τη NAFTA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού και την TPP με 11 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Όπως σημειώνει η WSJ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εξέλθουν απ' τον ΠΟΕ τότε η αμερικανική οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει τους δασμούς που θα επιβάλουν οι άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα, πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα