Η Ισλανδή πρωθυπουργός θα αγωνιστεί να... σταματήσει το ράλι των μισθών

Σε μια χώρα που η κρίση χτύπησε πολύ νωρίς και πολύ βαριά, η ανάπτυξη ήρθε επίσης νωρίς και μάλιστα πολύ δυναμικά – σε αντίθεση με τη μικρή Ελλάδα. Ετσι, τώρα, η νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση που για τα μάτια τα δικά μας μοιάζει... τουλάχιστον οξύμωρο: να ρίξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς εργασίας.

Η ηγέτης της κίνησης των Πρασίνων, η νεότατη, μόλις 41 ετών, Katrin Jakobsdottir, που ανέλαβε μόλις σήμερα

πρωθυπουργός της χώρας στο πλαίσιο του πρώτου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της ακροαριστεράς και δυο συντηρητικών κομμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αθρόα άνοδο των μισθών σε συνδυασμό με τις ακραίες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, φαινόμενο που ανησυχεί περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο και θα συνιστούσε απόλυτη καταστροφή αν χαθεί ο έλεγχος της αγοράς εργασίας», αναφέρει ο Sigurdur Hannesson, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων της Ισλανδίας. «Αυτό θα είναι το νούμερο ένα που θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση», πρόσθεσε . «Αν πετύχει, η οικονομία θα φτάσει σε μια ισορροπία και θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε με μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, την εκπαίδευση, τιε υποδομές και την καινοτομία», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι οι Ισλανδοί εργαζόμενοι, παίρνοντας θάρρος από τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε χάρη στις τουριστικές εισροές που ανήλθαν σερ ποσοστά ρεκόρ, ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους, έχοντας βιώσει μακρόχρονη λιτότητα.

Η ετήσια αύξηση μισθών έφτασε το 13,4% τον Απρίλιο του 2016 και από τον φετινό Μάιο έχει επεκταθεί κατά 7% επιπλέον. Πάντως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς η χώρα δεν έχει σταθεί ικανή να προσελκύσει μετανάστες. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 1,9% τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα