Ν. Ζαρκαλής (WIND): Τέσσερις προϋποθέσεις για την ψηφιακή επανάσταση

Ενίσχυση των υποδομών, λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο, πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης των υποδομών και ύπαρξη επενδυτών διατεθειμένων να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Αυτές είναι οι τέσσερις προϋποθέσεις για να έρθει η ψηφιακή επανάσταση στη χώρα μας, όπως τις περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Wind Ν. Ζαρκαλής από την Καλαμάτα, όπου έως το τέλος Ιουλίου, ποσοστό 88% των τηλεφωνικών γραμμών θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς στο πλαίσιο

του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσει ήδη η εταιρεία, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα όπου οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps(ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps(VDSL). Η Wind ξεκίνησε από την Καλαμάτα τις επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει πανελλαδική ανάλυση, με την οποία πιστοποιείται η εμπορική ελκυστικότητα και τεχνική δυνατότητα της πόλης, δεδομένου ότι πρόκειται για μία μεγάλη πόλη 70.000 κατοίκων, που διαθέτει ένα σύγχρονο αστικό οικονομικό κέντρο, με νεανικό κοινό. Την στήριξή του στο έργο εξέφρασε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στο σύντομο χαιρετισμό του επισημαίνοντας ότι η Καλαμάτα που αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με σημαντικά έργα από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μεταξύ αυτών και το έργο της Wind.

Συνολικά, σύμφωνα με το πλήρες, τριετές πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση καλύπτει έως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για δίκτυα νέας γενιάς (NGA) σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται επιλεγμένα σημεία της Αττικής, η Λάρισα, επιλεγμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η ψηφιακή επανάσταση

Ο επικεφαλής της Wind κ. Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χαμένο χρόνο ώστε να μη χαθεί το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, το οποίο η Ελλάδα παρακολουθεί από μακριά. Η ίδια η εταιρεία θεωρεί ότι δεν έχει χαθεί η ευκαιρία, εξ' ού και εξακολουθεί να επενδύει: «Μπορούμε να καλύψουμε την απόσταση αν κυριαρχήσουν οι υγιείς δυνάμεις στη χώρα κι αν επενδύσουμε καταρχάς στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι το θέμα του ρυθμιστικού πλαίσιου, όπου ναι μεν τα πράγματα είναι γκρί, ωστόσο έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μία πρόοδος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θεωρεί εκ των ων ουκ ανευ την υποστήριξη των επενδύσεων σε υποδομές από την τοπική κοινωνία, προσθέτοντας ότι παρά τη μικρογραφειοκρατία και μικροδιαφθορά ή τις μειοψηφίες που αντιτίθενται, υπάρχουν και φωτισμένοι τοπικοί άρχοντες που στηρίζουν το κομμάτι των υποδομών. Επιπλέον, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία προς την ψηφιακή ανάπτυξη εκτιμά τις πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε συνεχώς το δημόσιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα