Ν. Ρουμπίνι: Οι επτά κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Κίνα, πτώση στην τιμή πετρελαίου, προσφυγική κρίση, ορισμένος από τους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Αντίθετος με την άποψη ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει παγκόσμια οικονομία και αγορές είναι ανάλογη με αυτή του 2008 είναι ο γνωστός οικονομολόγος, Ν. Ρουμπίνι.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο κ. Ρουμπίνι, παρουσιάζει τους επτά βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, αυτή τη

στιγμή, αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Πρώτος η πιθανότητα «ανώμαλης προσγείωσης» της Κίνας. Όπως εκτιμά το πιθανότερο είναι ότι η κινεζική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιο χαλαρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι με «ανώμαλη προσγείωση», όπως φοβούνται οι αγορές.

Ο δεύτερος έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων και δημοσιονομικής φύσης, με υψηλά ελλείμματα αλλά και χρέη (ως % επί του ΑΕΠ). Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις οικονομίες δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή τις απόλυτα απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τρίτος λόγος είναι η απόφαση της Fed να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική τον Δεκέμβριο. Όμως η χαμηλότερη ανάπτυξη, ο χαμηλότερος πληθωρισμός απειλούν τις εκτιμήσεις τόσο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας όσο και για την αντίστοιχη του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η τέταρτη αιτία ανησυχίας είναι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ο νέος «Ψυχρός πόλεμος» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μ. Ανατολή μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Πέμπτος κίνδυνος η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πετρελαίου που οδηγεί σε πτώση και τις μετοχές σε διεθνές επίπεδο.

Πιθανώς η πτώση να οφείλεται περισσότερο στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και λιγότερο στην υπερπροσφορά που υπάρχει στις αγορές. Επίσης το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να επιφέρει σφοδρό πλήγμα στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, με τις χρεοκοπίες στον συγκεκριμένο τομέα να έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Έκτος κίνδυνος οι χαμηλές αποδόσεις των μεγάλων τραπεζών, εξαιτίας και των νέων κανόνων λειτουργίας τους που έχουν εφαρμοστεί ως απάντηση στην κρίση του 2008.

Τελευταίος κίνδυνος ότι Ευρώπη και Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθούν οι «έδρες» της μηδενικής ανάπτυξης για φέτος. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση της Συνθήκης Σένγκεν και να θέσει τέλος στη διακυβέρνηση της Μέρκελ στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα