Ν. Καραμούζης: Απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Η σημαντική πρόοδος στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη επιτευχθεί, θα πρέπει να περιφρουρηθεί και να αποτελέσει τη βάση για την αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, για μια μεγάλη επενδυτική ώθηση, που θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει. Με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη δημιουργία σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, τα επόμενα υφεσιακού χαρακτήρα χρόνια, μόνο η σημαντική αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, η αναγέννηση

του ιδιωτικού επιχειρείν προσφέρουν αντίβαρο και προοπτική».

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ως απόλυτη προτεραιότητα, ο κ. Καραμούζης έθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν δικαιολογείται, με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία, να πληρώνουμε 300 πόντους βάσης παραπάνω, για να δανειστούμε και να μην μπορούμε και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P, Moody's.

Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές. Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 είναι περιορισμένες, 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Είναι δυνατόν μία χώρα να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις αγορές για 7 δισ. ευρώ ετησίως;» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

«Η εδραίωση εμπιστοσύνης εντός κι εκτός Ελλάδας θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων, τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς.

Η αποτελεσματική δε μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του ρόλου των τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην απελευθέρωση ρευστότητας και στη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων» ανέφερε επίσης ο κ. Καραμούζης.

Έδωσε έμφαση στην συστηματική και διαρκή καλλιέργεια ενός πλαισίου φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, μία σύγχρονη πολιτική γης και χωροταξίας και ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Επιπλέον, η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πέραν των πόρων που θα φέρει στη χώρα, μπορεί να σηματοδοτήσει και τη μετατροπή της σε έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στην σημασία της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων που ήδη έχουμε ως χώρα. «Αυτή τη στιγμή οι αξίες των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και η προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, οι σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, αλλά και σε τομείς που επιδεικνύουν δυναμισμό και καλές προοπτικές ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα logistics, η ναυτιλία, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα εξειδικευμένα βιομηχανικού προϊόντα κα, μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάκαμψης.

Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά προγράμματα όπως το νέο ΕΣΠΑ (35δισ. ευρώ), το Juncker Plan, που υστερούμε, αλλά και η χρηματοδότηση που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, κάνοντας αναφορά και στο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα και το κόστος εργασίας που έχει γίνει ανταγωνιστικό και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Καραμούζης κάνοντας εκτενή αναφορά σε όσα επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έθεσε μεταξύ άλλων τα ερωτήματα: «γιατί παραμένουμε σε καθεστώς μνημονίου και χρηματοδοτικής εξάρτησης, μετά από τόσα χρόνια σημαντικών προσαρμογών» καθώς και «τι θα πρέπει ν' αλλάξουμε στην πολιτική μας για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, για να επανέλθουμε στην οικονομική κανονικότητα;».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, από την αρχή υπήρξαν αστοχίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων διάσωσης, όσο και λανθασμένες εκτιμήσεις, ως προς τις υφεσιακές επιπτώσεις που θα είχε η επιθετική δημοσιονομική εξυγίανση, όπως το γνωστό θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Η αξιοποίηση και από τους πιστωτές και από την Ελλάδα του Grexit ως διαπραγματευτικού μέσου, τροφοδότησε τις αβεβαιότητες και το φόβο κοινού και επενδυτών και σαφέστατα οδήγησε σε επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Επιπλέον, έχουμε ατυχώς πρόσφατα εμπλακεί στον ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο εκλογών και τη διαμάχη ΔΝΤ με Γερμανία, που αποτελούν τροχοπέδη για μια πειστική συμφωνία, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αν και εν μέρει εκτιμώ, λόγω της χαμηλής αξιοπιστίας μας, οι πιστωτές θέλουνε να μας "κρατάνε" για να διασφαλίσουν πειθαρχημένη και συνεπή συμπεριφορά μας στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Επισήμανε όμως ότι η στάση της Γαλλίας, σε όλες τις διακυμάνσεις και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπήρξε πάντοτε σταθερά υποβοηθητική, όχι των ελληνικών θέσεων μόνον, αλλά της στρατηγικής επιλογής υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακόμη κι όταν αυτό αμφισβητήθηκε στο εσωτερικό. Μπορώ χωρίς δισταγμό να πω, ότι εάν δεν υπήρχε η Γαλλία τότε είναι πολύ πιθανόν οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές για τη χώρα μας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Eurobank τόνισε όμως, ότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία της χώρας μας είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη και οφείλουμε να εντοπίσουμε τα δικά μας σφάλματα και τους δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς».

«Σήμερα, με την προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, οι συνθήκες βελτιώνονται σταθερά στην οικονομία και δημιουργούνται ικανοποιητικές προϋποθέσεις για σταδιακή έξοδο από την κρίση και επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά.

Έχουμε μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης και προοπτικής», επισήμανε ο Νίκος Καραμούζης, κάνοντας εκτενή αναφορά στον τραπεζικό τομέα που σταθεροποιείται και μετά από επτά χρόνια ζημιών επέστρεψε στην οργανική κερδοφορία το 2016 που συνεχίζεται και το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα