Μυτιληναίος: Τι σημαίνει η υπερκάλυψη για επιχειρήσεις, τράπεζες, επενδύσεις

Υποβλήθηκαν αιτήσεις από 10.555 ιδιώτες και η EBRD κάλυψε 30 εκατ. ευρώ

Νέα δεδομένα δημιούργησε για την αγορά η υπερκάλυψη του 5ετούς ομολόγου του ομίλου Μυτιληναίος, ύψους 300 εκατ. ευρώ – το οποίο υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές συγκεντρώνοντας κεφάλαια 740, 8 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο 3,10% είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που προσδοκά να δεχτεί το ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις απο 10.555 ιδιώτες που υποδεικνύει την δύναμη της λιανικής αγοράς, που επιστρέφει δυναμικά στο χρηματιστήριο και τις

επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, η Ebrd κάλυψε 30 εκατ. της έκδοσης, όσα είχε δηλώσει αρχικά. Οι αιτήσεις για τις οποίες η κατανομή θα πραγματοποιηθεί τις δυο επόμενες ημέρες επιτεύχθηκε απο μια εταιρεία η οποία δεν διαθέτει μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα, αφού απευθύνεται διεθνώς με τις εξαγωγές του. Επιπλέον, το εγχείρημα αποκτά ιδιαίτερη αξία διότι ο όμιλος Μυτιληναίου που ανταγωνίζεται τον παγκόσμιο ανταγωνισμό κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια δίχως να κάνει... βήμα από την έδρα του. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει χρόνια τώρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου έρχονται επενδυτές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Γιατί, όμως, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, όπως της Μυτιληναίος αποκτούν σημασία για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τράπεζες:

Ι) Η ρευστότητα. Παρά την 7χρονη κρίση αποδείχθηκε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην ελληνική λιανική αγορά η οποία αναζητά διέξοδο εφόσον της δοθούν κίνητρα.

ΙΙ) Η τιμολόγηση. Το επιτόκιο που προέκυψε ( 3,10%) τελικά θεωρείται ως ένα επιτόκιο με το οποίο αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι επενδυτές, όσο και η επιχείρηση που το αποδέχεται. Όταν οι ανάδοχες τράπεζες τιμολογούν ορθολογικά δίχως υπερτιμήσεις και η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο τότε προκύπτει και η συμφωνία μεταξύ δανειστών- εταιρειών.

ΙΙΙ) Η χρηματοδότηση. Επιχειρήσεις και τράπεζες αποκτούν ένα εργαλείο χρηματοδότησης υφιστάμενων και νέων δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο ο δανεισμός, αλλά και νέες επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος απέκτησε πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ και οδεύει προς επενδύσεις 751 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

ΙV) Η αποταμίευση- Μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε τόσο στην Μυτιληναίος όσο και σε προηγούμενες εκδόσεις επαναφέρει με έμμεσο τρόπο την ιδέα της αποταμίευσης για τις τράπεζες. Μπορεί να εκταμιεύονται σήμερα κεφάλαια απο τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά αυτό πραγματοποιείται εξαιτίας της ελκυστικής απόδοσης και της μορφής του προϊόντος. Οι επενδυτές έχουν την επιλογή να απολαμβάνουν επιτόκια 6 φορές υψηλότερα απο τα τρέχοντα τραπεζικά και παράλληλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να ρευστοποιήσουν το προϊόν και να στραφούν σε υψηλότερα επιτόκια ακόμα και μέσα στην ίδια την αγορά ομολόγων. Τα χρήματα, όμως, ενδέχεται να κατευθυνθούν και στο χρηματιστήριο – εξέλιξη που θα βοηθήσει και την στροφή στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα