Μουδιασμένοι οι καταναλωτές στις εορταστικές αγορές τους

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η αγορά δεν δείχνει να θέλει να ακολουθήσει το success story που επιμελώς φιλοτεχνεί η κυβέρνηση. Κάτι τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του 2018 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, κάτι η αντίστοιχη με την περυσινή πορεία εντός εορταστικού ωραρίου, όλα δείχνουν ότι η βελτίωση σε σχέση με το 2017 είναι μικρή.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου, με τα καταστήματα να είναι φέτος ανοιχτά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους, δείχνουν ότι το

2018 ο τζίρος των Χριστουγέννων ενδέχεται να κινηθεί οριακά καλύτερα από τα περυσινά επίπεδα, χωρίς όμως να εκπληρώνονται οι... προφητείες για ράλι ανόδου.

Αυτό σημείωσε σε ανάλυσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο εορταστικός τζίρος του φετινού Δεκεμβρίου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα περυσινά 3,5 δισ. ευρώ και λίγο καλύτερα. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τζίρος της ίδιας περιόδου το 2009 άγγιζε τα 5,5 δισ. ευρώ, με απώλειες που πλέον ξεπερνούν τη φαντασία και του πιο απαισιόδοξου αναλυτή.

Ωστόσο, όσον αφορά την ανάλυση της πορείας του κλάδου των σούπερ μάρκετ, υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Αν και φαινομενικά η αγορά κινήθηκε φέτος κατά 2,5% πιο πάνω απ' ό,τι στο παρελθόν, το γεγονός ότι στον κλάδο έχουν προστεθεί τα μαγαζιά της Μαρινόπουλος με την εξαγορά τους από τη Σκλαβενίτης δείχνει επί της ουσίας την αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν.

Με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για πιο συγκρατημένο ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος, φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει rebound για τις κατά 17,75 απώλειες που καταγράφηκαν την περίοδο 2009-2017. Βάσει των μετρήσεων της εταιρείας Nielsen, η αξία των ταχυκίνητων αγαθών σημείωσε αύξηση 2,8%, με την άνοδο του τζίρου στα τρόφιμα να είναι 2,8% και στα ποτά 3,7%. Ισχυρή παραμένει η ένταση των προωθητικών ενεργειών.

Στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο: 75,5% φέτος έναντι 74,3% πέρυσι. Στα απορρυπαντικά καταγράφεται υποχώρηση (67,1% φέτος έναντι 70,2% πέρυσι), όπως επίσης στα αλκοολούχα ποτά (54,3% φέτος από 57,6% το 2017) και στα μη αλκοολούχα (48,6% φέτος από 50,8% πέρυσι). Την ίδια ώρα, λόγω κυρίως των εκτεταμένων προωθητικών ενεργειών, συνεχίζεται η υποχώρηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Φέτος διαμορφώνεται σε 14,9% (ως προς την αξία) από 15,2% το 2017.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το 67% των καταναλωτών αγχώνεται για τις δαπάνες των Χριστουγέννων. Στους πλέον αγχωμένους κατοίκους ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα χριστουγεννιάτικων αγορών της PayPal συγκαταλέγονται οι Ελληνες, αν και φέτος αυτό αντισταθμίζεται με τις σχετικά πιο έγκαιρες προγραμματισμένες αγορές σε σχέση με πέρυσι, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, για το 67% αυτό που του προκαλεί τόσο άγχος όταν πλησιάζει η ώρα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια είναι η επίγνωση της ανάγκης περιορισμού των εξόδων λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, μαζί με την αδυναμία αγοράς των ιδανικών δώρων που θα επιθυμούσε να προσφέρει, ενώ το 55% ανησυχεί μήπως ξεπεράσει το προβλεπόμενο budget (με πτώση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά).

Ενας από τους τρόπους με τους οποίους οι Ελληνες καταπολεμούν το στρες που προκαλεί η εορταστική περίοδος είναι οι διαδικτυακές αγορές - το 2018 σχεδόν 4 στους 10 εορταστικούς αγοραστές στην Ελλάδα δείχνουν την προτίμησή τους προς την online αγορά δώρων. Για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πάντως, οι Ελληνες αγοράζουν κυρίως βιβλία (27%), είδη ένδυσης (27%) και ηλεκτρονικά παιχνίδια (26%).

Keywords
Τυχαία Θέματα