Μοσκοβισί: Τελειώνει η ελληνική Οδύσσεια

Πεπεισμένος ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εμφανίζεται ο Επίτροπος Μοσκοβισί

Την άποψη ότι «η Οδύσσεια της Ελλάδας φθάνει στο τέλος της» εκφράζει με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβίσι, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο «το Eurogroup της 9ης Μαΐου

αποτέλεσε το σημείο-καμπής, από τη στιγμή που για πρώτη φορά από το 2010 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συζητήσουν για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τον κ. Μοσκοβισί το 2016 αποτελεί το τελευταίο έτος που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κρίση, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος του Grexit «δεν αποτελεί πλέον μέρος της ημερήσιας διάταξης».

Υπογραμμίζει ότι η «ελληνική κυβέρνηση έχει τιμήσει τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία του καλοκαιριού» και εκτιμά πως «έχουν μπει τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και περισσότερο ισορροπημένη και αυτό θα συμβεί με τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος ή τον καθορισμό των ισολογισμών των τραπεζών από επισφαλή δάνεια».

Ο κ. Μοσκοβισί φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγάλους θαυμαστές του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς στο άρθρο του υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «κατάφερε να οδηγήσει την ριζοσπαστική αριστερά να υιοθετήσει σκληρά μέτρα αλλά και ταυτόχρονα να πείσει τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις ακόμη κι αν δεν είχε συμμάχους στην πολιτική του οικογένεια».

Ταυτόχρονα εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές, τονίζοντας ότι είναι μία χώρα που κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμά της από 13% του ΑΕΠ το 2013 σε 3% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά ότι αυτό θα φθάσει το 2016.

Δεν παραλείπει πάντως να υπογραμμίσει και τα δυσάρεστα της συνεχιζόμενης εφαρμογής μέτρων λιτότητας για τους Έλληνες πολίτες, μια και παραδέχεται ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να υποφέρουν. Στα μέσα του 2015 ο κατά κεφαλήν πλούτος είχε επιστρέψει στα επίπεδα του 1999. Η ανεργία παραμένει πάνω από 23%. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες τραγωδίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα