Μήνυση Βαρουφάκη κατά ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός αριστερός βουλευτής, Φάμπιο ΝτεΜάζι, ζητώντας από την κεντρική τράπεζα να δημοσιεύσει το νομικό έγγραφο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η απόφασή της να «παγώσει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Η απόφαση αυτή οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών

και την εφαρμογή των capital controls.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βαρουφάκης και ο ΝτεΜάζι κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την άρνηση της ΕΚΤ να δημοσιεύσει το έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, περιλαμβάνει παρατυπίες που οδήγησαν την ΕΚΤ να παραβεί την εντολή της.

«Περιορίζοντας τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας έτσι τις περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παρέβη την εντολή της» δήλωσε σχετικά ο ΝτεΜάζι.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η νομική γνώμη ζητήθηκε δύο μήνες πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ο λόγος που δεν έχει δημοσιευτεί είναι για να προστατευθούν οι νομικοί σύμβουλοι και οι εσωτερικές διαβουλεύσεις τους.

«Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να μάθουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε τους διαφορετικούς στόχους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγελλόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα