Μην σπρώχνεστε άδικα, δεν είναι για όλους το πλεόνασμα

Σίγουρα δεν είναι για να ανοίγουμε και σαμπάνιες επειδή μετά από επτά μήνες, κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τους συμβιβασμούς που έγιναν, προκειμένου να κλείσει και να πάρουμε τις δόσεις.
Αυτά θα τα δούμε προσεχώς και κυρίως στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Αυτό που μάθαμε όμως είναι ότι 1.000.000 συμπολίτες

μας θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να γίνει σαφές με ποια κριτήρια γιατί εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και τους δικαστικούς, αν δεν απατώμαι σ΄ αυτή τη χώρα ζουν (τρόπος του λέγειν) και 1.500.000 άνεργοι.
Αυτοί προφανώς δεν έχουν τόσες ανάγκες όσες έχει ένας ένστολος ή ένας δικαστικός. Αυτοί θα συνεχίσουν να περιμένουν κάποιο θαύμα να βρουν δουλειά για να καλύψουν τα στοιχειώδη.
Και που να βρουν δουλειά; Φυσικά όχι στο δημόσιο με το οποίο δεν είχαν ποτέ σχέση αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Σε ποιο όμως ιδιωτικό τομέα; Σ' αυτόν στον οποίο όσες επιχειρήσεις κατάφεραν και μένουν ζωντανές ακόμα, αντιμετωπίζουν οι μισές από αυτές, το φάσμα του λουκέτου μέσα στην τρέχουσα χρονιά σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΒΒΕ;
Και για ποιους λόγους θα κλείσουν σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη; Γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τη μείωση του τζίρου, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και τις τράπεζες.

Για όλες αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λοιπόν είδατε ή ακούσατε πουθενά κάποια μέριμνα; Κάποια ανακούφιση, κάποια πρόσβαση σε τραπεζική ρευστότητα έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να προσφέρουν απασχόληση, η οποία φέρνει φόρους στα κρατικά ταμεία, εισφορές στα ασφαλιστικά , κατανάλωση και ελπίδα στην κοινωνία;
Όχι πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν αξίζουν βοήθειας ή οι ένστολοι δεν πρέπει να πάρουν μια μικρή αύξηση. Όμως η ιεράρχηση των αναγκών των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, όταν γίνεται από κόμματα, τότε πολύ φοβούμαι ότι τα κριτήρια δεν είναι τελείως ανιδιοτελή και μάλιστα εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων την Άνοιξη.
Το έχω πει πολλές φορές από αυτή τη στήλη πως αν ποτέ έρθει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, αυτή θα προέλθει αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όλες οι ελπίδες μας είναι κρεμασμένες στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Την ίδια ώρα όμως, τα κόμματα( τα περισσότερα) έχουν ένα κόμπλεξ να βγουν και να μιλήσουν ευθαρσώς για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφασίσουν να ρίξουν όλο το βάρος στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην άρση όλων των εμποδίων που έχουν ορθωθεί μετατρέποντας τον υγιή επιχειρηματία σε μαζοχιστή που ανέχεται αδιαμαρτύρητα όλο τον παραλογισμό του κράτους.

Άλλωστε και για να μην κοροϊδευόμαστε, το όποιο πλεόνασμα προέκυψε, αυτό έγινε γιατί στύφτηκε όσο δεν πάει άλλο ο ιδιωτικός τομέας, με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του. Στον ιδιωτικό τομέα χρωστάει το κράτος πολλά δισ που είναι άγνωστο πότε θα τα επιστρέψει και στα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους πολίτες που ακόμα έχουν δουλειές, εισοδήματα και περιουσία την οποία στην ουσία δημεύουν. Η δε μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς τα ταμεία κατά 3,9% που ανακοινώθηκε είναι σταγόνα στον ωκεανό και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα