Μιχ. Χατζάκης-Mινωϊκές: «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε τον έλεγχο της HSW»

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τα σχέδια του Ομίλου Γκριμάλντι για την απόκτηση μέσω των Μινωϊκών Γραμμών του πλήρη ελέγχου της Hellenic Seaways, τη φιλοσοφία που διέπει τον Όμιλο σε κάθε του κίνηση όσο αφορά τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό αποκάλυψε στο newmoney.gr ο αντιπρόεδρος των Μινωϊκών, Μιχάλης Χατζάκης.

«Είναι πολιτική του ομίλου Γριμάλντι στο οποίο ανήκουν οι Μινωϊκές Γραμμές και θέμα αρχής ή να έχει το έλεγχο στη διαχείριση

μίας εταιρείας, κάτι που ξέρει να κάνει με επιτυχία, όπως έχει αποδείξει, ή να εξέρχεται από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Την δεύτερη λύση την επεδίωξε – πουλώντας οι Μινωικές την συμμετοχή τους, στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία και διακυβεύτηκε η συνέχιση της δραστηριότητας της H.S.W Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα αποφασίστηκε να διεκδικήσουν οι Μινωικές Γραμμές τον έλεγχο της εταιρείας. Όταν αυτό γίνει αναμφίβολα θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών», επεσήμανε ο Μιχάλης Χατζάκης:

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι, αφού ο άλλος μεγάλος μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς η οποία εκ των πραγμάτων και των κανόνων και να ήθελε δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την εταιρεία, να επιδιώξουμε την λύση του ελέγχου της H.S.W. από τις Μινωικές Γραμμές».

Για τους μικρομετόχους της HSW τόνισε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να πω ότι η πρόταση αγοράς προς 1,5 ευρώ των μετοχών που είναι στα χέρια των μικρομετόχων είναι πολύ συμφέρουσα – και σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προσφερθεί η ίδια τιμή στον μεγαλομέτοχο, την Τράπεζα-. Η ίδια η Τράπεζα που ''διαχειρίζεται'' τα τελευταία χρόνια την Η.S.W., γνωρίζει ότι η πραγματική αξία των μετοχών δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ και αυτό τώρα που οι συγκυρίες- εξαιρετικά χαμηλή τιμή των καυσίμων και τα έσοδα από τη μεταφορά των μεταναστών- έχουν βελτιώσει το διαχειριστικό αποτέλεσμα. Όμως επί σειρά ετών η H.S.W. δημιούργησε χρέη που την καθηλώνουν για την επόμενη δεκαετία, εάν όλα πάνε καλά, δεκαετία κατά την οποία θα υπάρξει έντονα και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου της».

Όσον αφορά στον ισχυρισμό της άλλης πλευράς ότι η HSW βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης επισημαίνει: « Η εταιρεία έχει χρέη. Έκανε αναδιάρθρωση δανείων με τις τράπεζες. Έως ότου αποπληρωθούν δεν θα μπορεί να δίνει μέρισμα» και προσθέτει:

«Μπορώ να πω ευθαρσώς ότι όταν οι Μινωικές αποκτήσουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου σκοπός για τον οποίο προσφέρουν σήμερα αυξημένη τιμή η αξία των μετοχών – για τους λόγους που προανέφερα- δύσκολα θα κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο. Μετά όλοι ξέρουμε ότι συνήθως το τρένο περνά μόνο μια φορά...» και καταλήγει λέγοντας: «Έχω την βεβαιότητα ότι θα αποκτήσουμε την πλειοψηφία, γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ το λόγο για τον οποίο κάποιος θα αγόραζε σήμερα, για να ξαναπουλήσει αύριο, στις Μινωικές κατά πάσα πιθανότητα, σε χαμηλότερη τιμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα