Μια επένδυση για το μέλλον

Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα: Στην Ελλάδα σήμερα: α)Το 60% των παιδιών δεν έχει πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, β) το ελληνικό σύστημα προσχολικής αγωγής εμφανίζεται διχοτομημένο: οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν ελέγχονται από κάποιον κοινό επίσημο φορέα και γ) αντίθετα με τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί δεν διαθέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διδασκαλίας, ορισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Και

ας περάσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί θα μπορούσε να ενδιαφέρει έναν ερευνητικό οργανισμό η κατάσταση στην προσχολική εκπαίδευση και μάλιστα, η οικονομική και επενδυτική διάσταση αυτής της δραστηριότητας; Η απάντηση προέρχεται απο τον οργανισμό έρευνας & ανάλυσης διαΝΕΟσις που ασχολήθηκε με την κατάσταση στην προσχολική εκπαίδευση και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο διαμόρφωσης και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών. Η επένδυση στην προσχολική αγωγή, επισημαίνεται στα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις, μία από τις αποδοτικότερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένα κράτος, παρ' όλα αυτά ως εκπαιδευτική βαθμίδα παραμένει τραγικά παραμελημένη στη χώρα μας.Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα προσχολικής αγωγής για τουλάχιστον έναν χρόνο, στα 15 τους εμφανίζουν κατά 30,3% καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά. Σύμφωνα με τη διάσημη μελέτη του νομπελίστα Τζέιμς Χέκμαν, η ετήσια απόδοση για κάθε ευρώ που επενδύεται στην προσχολική αγωγή είναι 7-10%.

Πολλές χώρες έχουν λάβει υπ' όψιν αυτά τα ευρήματα και έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές για την πρόσβαση των παιδιών -ειδικά των φτωχότερων οικογενειών- στην προσχολική αγωγή. Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει μείνει πίσω.

Στη έρευνα η διαΝΕΟσις επιχειρεί να χαρτογραφήσει την κατάσταση της προσχολικής αγωγής στη χώρα, μελετώντας επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές, και καταγράφοντας μια σειρά από ρεαλιστικές κατευθύνσεις πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα