Μετάλλαξη Όμικρον: Φέρνει μέτρα σε όλον τον κόσμο – Ποιοι έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, που στην Ευρώπη αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, αναγκάζονται να πάρουν οι κυβερνήσεις, κι ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη ανοσοδιαφυγή, γεγονός που προκαλεί εκτιμήσεις για νέο μεγάλο πανδημικό κύμα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά

της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Βρετανία. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, οι νέες περιπτώσεις Όμικρον τριπλασιάστηκαν στη Βρετανία, δείχνοντας ότι η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, παράλληλα με την εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να εισέρχονται στη χώρα με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών – με δεδομένο ότι θα έχουν κάνει PCR λίγο πριν από την αναχώρηση τους. Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 19/12 και ώρα 6:00.

Υποχρεωτικό PCR τεστ για τους διεθνείς ταξιδιώτες τη δεύτερη μέρα μετά την άφιξή τους και αυτοπεριορισμό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα εφαρμόζει ήδη η Βρετανία, που καταγράφει νέα ρεκόρ κρουσμάτων.

Πενθήμερη καραντίνα για ανεμβολίαστους προαναγγέλλει η Ιταλία

Νέες οδηγίες για όσους φτάνουν στην Ιταλία από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Από αύριο, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα, θα πρέπει να μένουν σε πενθήμερη καραντίνα. Παράλληλα, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ή rapid test 24 ωρών πριν την άφιξη ή μοριακό τεστ 48 ωρών.

«Σκεφθήκαμε να εφαρμόσουμε την ίδια πρακτική που ισχύει για όποιον φτάνει στην χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο: το τεστ. Δεν νομίζω ότι το θέμα χρειάζεται υπερβολική σκέψη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Η μεγάλη διασπορά έφερε μέτρα στη Δανία

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Δανία, που η διασπορά της Όμικρον είναι ήδη μεγάλη. Η πρωθυπουργός της Δανίας έχει ήδη παρατείνει τις διακοπές των Χριστουγέννων για μαθητές, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η κοινωνία να μείνει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι σχολικές διακοπές ξεκίνησαν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, μπαρ και εστιατόρια, όπου η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική, κλείνουν τα μεσάνυκτα και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά από αυτήν την ώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Διπλασιάζει το tapering – Βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Άλλαξε χέρια το «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης, στα αζήτητα το σαλέ των Κουτσολιούτσων και το «απομεινάρι» των Bodyline (pics)

«Τρίζει» ο θρόνος του Ερντογάν – Η κατάρρευση της οικονομίας κλείνει τον δρόμο του για τις προεδρικές του 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα