Μετά τους πρόσφυγες, η Ελλάδα περιμένει τώρα και τους τουρίστες που χάνει πλέον η Τουρκία

Ήλιος, θάλασσα και κάτι από ιστορία. Η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από τις απώλειες της Τουρκίας στον τουρισμό φέτος.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) περιμένει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί στο ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων φέτος και θα φέρει 800 εκατ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα, όπως λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέα Ανδρεάδη, σε συνέντευξή του την Τρίτη. Την ίδια μέρα το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωνε μείωση 10% των αφίξεων τουριστών το Φεβρουάριο μήνα

σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και μία δεκαετία.

Οι παλιοί εχθροί ανταγωνίζονται από παλιά για περισσότερους τουρίστες καθώς αυτοί εξελίσσονται σε παράγοντα κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο πρόσφατα οι παράγοντες του τουριστικού κλάδου και στις δύο χώρες ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες από τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Για την Τουρκία ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις από την σύγκρουση της χώρας με την Ρωσία και την απαγόρευση που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Putin προς τους tour operators, να στέλνουν τους Ρώσους πολίτες για τουρισμό στην Τουρκία. Για την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες προσφύγων ξεκίνησαν να εισέρχονται στο έδαφος της προκειμένου να ξεκινήσουν μία νέα ζωή κάπου στην Ευρώπη.

Ο Αν. Ανδρεάδης δήλωσε πως αναμένει περίπου 900.000 Ρώσοι να φθάσουν στην Ελλάδα και θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της αύξησης των εσόδων. Στο μεταξύ όμως το προσφυγικό ρεύμα που κατευθυνόταν στην Ευρώπη σταματά πλέον στην Ελλάδα απ' τγη στιγμή που έχει κλείσει η βόρεια διαδρομή απ' τις χώρες των Βαλκανίων.

Αν και ο Ανδρεάδης δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για την Τουρκία ή για τον τουριστικό της κλάδο, η αναμενόμενη ροή Ρώσων τουριστών, που δαπανούν περισσότερα, δεν θα μπορούσε να έλθει σε καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα καθώς η οικονομία της δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και η χρηματοδοτική της θέση ακόμα ισορροπεί σε ένα σχοινί.

Ο τουρισμός υπήρξε ένας από τους λίγους κλάδους που συνέχισε να αναπτύσσεται στη διάρκεια της κρίσης, με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται πέρυσι στο ρεκόρ των 23,6 εκατ.

Η συνολική συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 18,5%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών ( World Travel & Tourism Council ). Ο Αν. Ανδρεάδης τόνισε πως η αύξηση θα τονώσει το ΑΕΠ κατά περίπου 1% επιπλέον φέτος, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 15 δισ. ευρώ από τα 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις του προϋποθέτουν την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστών της για τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την διατήρηση της μείωσης της ροής των προσφύγων.

Επίσης, πρόσθεσε, η αποτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει αποτελεσματική φορολόγηση των υπηρεσιών όπως το Airbnb, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως δημόσια έσοδα περισσότερα των 200 εκατ. ευρώ.

«Το ερώτημα του Grexit παραμένει ακόμη, και σε συνδυασμό με την μεταναστευτική κρίση, δεν προβάλει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα», τόνισε ο Αν. Ανδρεάδης, που είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Sani Resort στη Β. Ελλάδα.

Τα νησιά, όπως η Κως στο ανατ. Αιγαίο, που μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης θα δουν μία ανάκαμψη απ' τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εάν ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν σε ελληνικό έδαφος συνεχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη.

Οι μέσες καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα υποχώρησαν στους 901 ανθρώπους το Μάρτιο, από 2.000 που ήταν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, οι αφίξεις μειώθηκαν περαιτέρω έπειτα απ' τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα