Μετά το Brexit και τον Τραμπ αυτά είναι τα πέντε κομμάτια του ντόμινο που έχουν βάλει στόχο οι Λαϊκιστές στην Ευρώπη

Mετά την επιτυχία τους σε Βρετανία και ΗΠΑ, οι λαϊκιστές στρέφουν την προσοχή τους στα επόμενα πέντε ντόμινο.

Αναμένονται ψήφοι σε λιγότερο από ένα χρόνο σε Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η "αντίσταση" στο πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο λόγω σωρείας παραπόνων όπως το προσφυγικό και η ανισότητα, μάλλον θα διαμορφώσουν και αυτές τις ψήφους, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολα προβλεπτό.

Ακολουθεί μία απλά λίστα

της νίκης των λαϊκιστών και των επερχόμενων μαχών τους.

Το δημοψήφισμα για το Brexit

Η ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου για απόσχιση από την ΕΕ αποτέλεσε το σπάσιμο στο φράγμα, με τους ψηφοφόρους να αντιλέγουν στα δεδομένα του κατεστημένου και των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ ή το ΝΑΤΟ. Τα αποτελέσματα τα νιώθουν ακόμη, και πρόκειται να τα νιώσουν ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Τραμπ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καταρρίπτοντας τα δεδομένα που "έβλεπαν" Χίλαρι. Πίσω από τον Τραμπ, ακούγονται ακόμη οι ιαχές πανηγυρισμού του Νάιτζελ Φάρατζ, αρχιτέκτονα του Brexit.

Το ιταλικό δημοψήφισμα

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Ιταλοί θα ψηφίσουν για μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του πολιτεύματος. Η υπόσχεση το Ρέντσι να παραιτηθεί εάν χάσει το δημοψήφισμα έχει μετατρέψει την ψήφο αυτή σε "πρωθυπουργικές εκλογές". Τα γκάλοπ, αν τα πιστεύει πια κανείς, προβλέπουν ήττα του Ρέντσι, κάτι που θα δώσει ώθηση στο κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι κι αυτός υποστηρικτής της νίκης του Τραμπ.

Η προεδρία της Αυστρίας

Την ίδια ημέρα με το ιταλικό δημοψήφισμα, στις 4 Δεκεμβρίου, οι Αυστριακοί επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μετά την ακύρωση της προηγούμενης προσπάθειας. Αν και η πραγματική δύναμη στην Αυστρία είναι η Καγκελαρία, όπως και στη γειτονική Γερμανία, υπάρχει κίνδυνος ανόδου ακροδεξιού πολιτικού στην ανώτατη θέση αυτή, κάτι που θα αποτελέσει και... αρνητική πρωτιά για χώρας της ευρωπαϊκής Δύσης, μετά το Β' ΠΠ.

Εκλογές στις Κάτω Χώρες

Οι Ολλανδοί ξεκινούν την... εκλογική σεζόν του 2017 με τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου. Η Ολλανδία αποτελεί κάτι σαν "εργαστήρι" της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, με ασταθείς και πολυκομματικές συμμαχίες από 13 κόμματα που προσβλέπουν σε είσοδο στο κοινοβούλιο της χώρας. Ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του αντι-ισλαμιστικού Freedom Party, ο οποίος είναι και σύμμαχος του αντίστοιχου κόμματος στην Αυστρία, βρίσκεται δίπλα-δίπλα στα γκάλοπ με τον Μαρκ Ρούτε και τους Φιλελεύθερους του VVD. Ο Βίλντερς έχει πει πως εάν ψηφιστεί, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για... "Nexit" (Netherlands Exit).

Η γαλλική προεδρία

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν ήδη υποστηρίξει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν δύο φορές, αλλά έχουν κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, το Brexit και η νίκη του Τραμπ αποδεικνύει πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Ολάντ είναι ο λιγότερο λαοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, και τον Σαρκοζί να κάνει κινήσεις για επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εκεί, στα χάσματα, είναι που μπορεί να γλιστρήσει και η Λε Πεν και να βρει πάτημα για να φτάσει στην προεδρία. Η Μαρίν Λε Πεν υποστήριξε σθεναρά τον Τραμπ και τους "ελεύθερους Αμερικανούς".

Οι γερμανικές εκλογές

Η Γερμανία έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του πολιτεύματος κατά πιθανού δικτάτορα, αφού έχει μάθει από την ιστορία της. Πρόκειται για τη χώρα με την μεγαλύτερη αντίσταση στο λαϊκισμό, στην Ευρώπη. Οι εκλογές το φθινόπωρο του 2017 θα δείξουν εάν αυτό θα ισχύει ακόμη.

Το Alternative for Germany (AfD), το οποίο αντιτίθεται στο προσφυγικό, βλέπει τη νίκη του Τραμπ ως "μάθημα" για τη Γερμανία. Από την άλλη, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη δεχθεί πολιτικά πλήγματα σε ψηφοφορίες, δεν έχει αναφέρει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα