Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία ζητά τερματισμό της απομόνωσης του Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει το εμπάργκο – Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός ομόλογός του είχε δηλώσει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την πρόοδο που έχει συντελεστεί

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία ζητά τώρα να τεθεί ένα τέλος στο μποϊκοτάζ που έχει επιβληθεί στο Κατάρ, εξέλιξη που έρχεται μετά τη δέσμευση που ανέλαβε το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου

να μπει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζω τη δέσμευση του Εμίρη του Κατάρ να πολεμήσει την τρομοκρατία με όλους τους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον με ανακοίνωσή του την Κυριακή. «Ελπίζουμε σε αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν να ανταποκριθούν κάνοντας βήματα προς την άρση του εμπάργκο. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τις διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Αλ Θάνι έχει καταδικάσει επανειλημμένως την καμπάνια εναντίον της χώρας του κάνοντας λόγω για προσπάθεια απομόνωσής της, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά καταπάτηση του διεθνούς Δικαίου.

Και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ γαι την «προσπάθεια που καταβάλλει το Κατάρ» να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και παρακίνησε τα άλλα γειτονικά κράτη να δείξουν σημάδια καλής θέλησης με την άρση του αποκλεισμού.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Α.Ε., Anwar Gargash, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της πριν μπορέσει να ξεκινήσει ο διάλογος, καθιστώντας έτσι πιο μακρινή την πιθανότητα της άμεσης έναρξης των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα