Μετά την ΕΡΤ, ο ΟΛΠ; O κάπτεν Τζιαφού, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης…

Μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ και το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση επείγεται να αποκρατικοποιήσει τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Δηλαδή να πουλήσει το 51% των μετοχών σε κάποιον ξένο η Ελληνα (αν το θέλει).

Ενδιαφερόμενος φαίνεται να υπάρχει. Είναι ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσό της Cosco που διεκδικεί την εταιρεία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Cosco, Γουέι Τζιαφού

έρχεται στην Ελλάδα και θα συναντηθεί στις 27 Ιουνίου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την απόκτηση του ΟΛΠ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Κινέζος αξιωματούχος φθάνει στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα και επίσημος λόγος της επίσκεψής του είναι τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Εδώ ακριβώς ξεκινάει το πανηγύρι. Ο φάκελος της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμπλέουν σε ό,τι αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θέλει να πουληθεί το 51% των μετοχών του (ίσως και μεγαλύτερο). ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν αποκρατικοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης, όπου προβλέπεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου ή και επιμέρους δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και όχι η πώλησή του.

Επί της ουσίας ; Πρόβλημα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άλλα και εργαζόμενοι δεν θέλουν να πουληθούν οι μετοχές. Άρα επειδή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα επιμείνει να πουληθούν οι μετοχές είναι σίγουρο ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε άλλη μια νέα κρίση στην κυβέρνηση.
Το θέμα είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από κρίση σε κρίση. Ας τα βρουν γιατί γρήγορα θα ζήσουμε μια νέα ΕΡΤ.

ΥΓ : Πάντως όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι ο Κάπτεν Τζιαφου δεν πρόκειται να δώσει τα ωραία του λεφτά για να αγοράσει συμβάσεις παραχώρησης.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα