Μερς: Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να μην έχουν την αναμενόμενη απόδοση

Τις διαφορές στην πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών σχολίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στην Ιταλία το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς.

Όπως επισήμανε ο κ. Μερς τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών

που προωθούνται για την ενίσχυση της οικονομίας μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αποδοτικά όσο αναμένουν πολλοί, ενώ ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρει ένα «συγκεκριμένο κίνδυνο» που έχει μετριαστεί.

«Όταν ζυγίσουμε το «όφελος» μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η χρήση αυτών των μέσων εφόσον έχει επεκταθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει μικρότερες αποδόσεις από κάποιο σημείο και έπειτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μερς στην ομιλία του.

Σύμφωνα με τον Μερς η αγορά του χρέους στο δημόσιο τομέα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως PSPP, είναι ένα από τα «πιο πολυσυζητημένα» εργαλεία και εκθέτει τον ισολογισμό του νομισματικού συστήματος της Ευρωζώνης «σε ένα συγκεκριμένο κίνδυνο».

«Αυτοί οι κίνδυνοι μετριάζονται επειδή τα PSPP - τα επιλέξιμα ομόλογα πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης» δήλωσε ο κ. Μέρς.

«Με τη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και την επέκταση της νομισματικής βάσης, τα PSPP γίνονται φθηνότερα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να δανειστούν. Αυτό μπορεί να τους ενθαρρύνει να δανειστούν και να επεκτείνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα