Μέρκελ: Χωρίς συνεργασία ποιος ο λόγος ύπαρξης της Ε.Ε.;

«Τι μήνυμα στέλνει η Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών και των 500 εκατ. πολιτών όταν δείχνει ότι δεν μπορεί να μοιραστεί τα προβλήματα και να τα λύσει;», το ερώτημα της καγκελαρίου

Σταθερή υπέρ της πολιτικής της στο μεταναστευτικό εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να δείξει ότι παραμένει ενωμένη.

«Τι μήνυμα στέλνει η Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών και των 500 εκατ. πολιτών όταν δείχνει ότι δεν μπορεί να μοιραστεί τα προβλήματα και να τα λύσει;», αναρωτήθηκε η κυρία Μέρκελ.
Η

ομιλία της καγκελαρίου ήταν εξαιρετικά σημαντική λόγω του χρόνου που πραγματοποιείται και με δεδομένη την ήττα του κόμματός της στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, με ταυτόχρονη αύξηση της δύναμης του υπερσυντηριτικού AfD.

Αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας και στα όσα απαιτεί η Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την προσφυγική κρίση, υποστήριξε ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κάποιος για ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αναφορικά με το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων της όλης διαδικασία από τη στιγμή που χώρες όπως η Κύπρος έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τόνισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία στο εν λόγω ζήτημα.

Εξέφρασε την άποψη ότι ορθώς η Τουρκία ζητά οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. αναφορικά με το προσφυγικό, καθώς αυτά τα κεφάλαια είναι στην ουσία ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκτίμησε, ακόμη, ότι η εξεύρεση μίας μόνιμης και διαρκούς ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό πρόβλημα βρίσκεται αρκετά κοντά, αν και μετά από έναν «μακρύ και δύσκολο δρόμο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ορισμένες ελπίδες, μετά από μεγάλο, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα