Μεντβέντεφ: Είμαστε σε «ένα νέο ψυχρό πόλεμο»

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να εκφοβίσει την Ευρώπη.

"Μπορούμε να πούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα:

ολισθήσαμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο", τόνισε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η σύγκρουση διαδραματίζεται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τη στιγμή που Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ λένε ότι αναζητούν λύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, την επίλυση της ένοπλης αντιπαράθεσης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν πρόοδο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
"Η πολιτική γραμμή του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία παραμένει εχθρική και κλειστή», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε ομιλία του στο συνέδριο. "Να το πούμε αλλιώς: Έχουμε μπει σε μια περίοδο ενός νέου ψυχρού πολέμου».

"Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πίστεψαν ότι η δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης φίλων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνιστούσε εγγύηση για ασφάλεια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει ζώνη φίλων αλλά ζώνη αποκλεισμού. Η εμπιστοσύνη... είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι θέσεις μας διαφέρουν αλλά δεν διαφέρουν όσο πριν από 40 χρόνια όταν στην Ευρώπη υπήρχε ένα τείχος", υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

Παράλληλα, ο ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν άμαχους στη Συρία, λέγοντας ότι αυτό "απλά δεν είναι αλήθεια".

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την Τετάρτη νέες ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με εναλλαγές στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά και ναυτικές περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα. Σε απάντηση, το Κρεμλίνο απέρριψε το επιχείρημα της συμμαχίας ότι η κίνηση ήταν απλώς αμυντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα