Μειούμενος ο αριθμός Ελληνίδων γυναικών σε διευθυντικές θέσεις

Όχι μόνο παραμένει το χάσμα εργασιακών ευκαιριών και αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία της Grand Thorton από την καθιερωμένη έρευνά της, Women in Business με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ειδικά στην Ελλάδα ο αριθμός των γυναικών στην ηγεσία μειώθηκε κατά 7%.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε και η Εurostat, μόλις μία στις τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε

επιχειρήσεις στην ΕΕ καταλαμβάνονται από γυναίκες/μάνατζερ (35%). Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών/μάνατζερ καταγράφεται στη Λετονία (53%) και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Πολωνία (44%), η Ιρλανδία (43%), η Εσθονία (42%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία (41%), η Γαλλία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο (22%), στο Βέλγιο και την Αυστρία (23%) και στο Λουξεμβούργο (24%).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2017 παρατηρείται σημαντική μείωση στον αριθμό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 20% από 27% στην περυσινή έκθεση της Grant Thorton. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώνει η Ελλάδα από το 2011.

Τουλάχιστον, το ποσοστό των εταιρειών που δεν έχουν καθόλου γυναίκες στη διοίκηση μειώθηκε στη χώρα μας κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 27%, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 34%.

Την ίδια στιγμή, όπως λέει η Eurostat, σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο μισθός των γυναικών/μάνατζερ είναι κατώτερος από αυτόν των ανδρών. Συγκεκριμένα, οι μέσες αμοιβές για τις γυναίκες μάνατζερ στην ΕΕ είναι κατά 23,4% κατώτερες από αυτές των ανδρών. Το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα υπέρ των ανδρών καταγράφεται στην Ουγγαρία (33,7%), στην Ιταλία (33,5%) και στην Τσεχία (29,7%). Ακολουθούν η Σλοβακία (28,3%), η Πολωνία (27,7%), η Αυστρία (26,.9%), η Γερμανία (26,8%), η Πορτογαλία (25,9%), η Εσθονία (25,6%) και η Μ. Βρετανία (25,1%). Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι χαμηλότερο στη Ρουμανία (5%), στη Σλοβενία (12,4%), στο Βέλγιο (13,6%) και στη Βουλγαρία (15%).

Keywords
Τυχαία Θέματα