Μεικτή εικόνα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, έπειτα απ' την προειδοποίηση του επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Edmond de Rothschild ότι η Ευρώπη είναι αυτή που κινδυνεύει να πληγεί περισσότερο από μία εμπορική διέναξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την ώρα που οι επενδυτές εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει οριακές μεταβολές με τους περισσότερους κλάδους ωστόσο να

διατηρούνται σε θετικό έδαφος.

Μεταξύ των μετοχών με τις καλύτερες αποδόσεις βρίσκονται αυτές των εταιρειών Media με πρώτη αυτή του ομίλου Rtl (+8%) μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές για φέτος.

Από την άλλη τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη (-5%) δέχεται ο τίτλος της ισπανικής Inditex μετά την υποβάθμιση της σύστασης απ' την Morgan Stanley σε «υπο-απόδοση» για πρώτη φορά στα χρονικά. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται πλέον άνετα να αγνοούν τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η εταιρεία.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,05% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 0,35%. Οριακές μεταβολές έχει ο DAX στο Παρίσι και ο PSI 20 στη Λισαβόνα. Απώλειες 0,40% εμφανίζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο και 0,70% ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται κυρίως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά για την αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA (North American Free Trade Agreement). ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία χθες ενώ στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Edmond de Rothschild ότι η Ευρώπη θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πυροδοτήσει εντολές πωλήσεων.

Την εκτίμηση αυτή την έκανε η Mathilde Lemoine σε συνέντευξη της στο CNBC.

Το πρωί ο MSCI Asia Pacific που εξαιρεί την ιαπωνική αγορά ενισχύθηκε κατά 0,3% περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα