Τραπεζικές και ενεργειακές πιέσεις στην Ευρώπη - Μεγάλες απώλειες για τον FTSE MIB

Τραπεζικές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, που μετά από ανοδικό ξεκίνημα «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests για τις τράπεζες.

Πτωτικά κινούνται και οι ενεργειακές μετοχές, μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου χθες στη Wall Street, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,4% στις 339 μονάδες.

«Οι επενδυτές

περιμένουν σωρεία εταιρικών αποτελεσμάτων μέσα στην εβδομάδα αλλά και τα stress tests των τραπεζών την Παρασκευή, πριν τοποθετηθούν στις τράπεζες. Άλλο ένα θέμα που απασχολεί είναι οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών» σχολιάζει ο John Plassard, trader μετοχών στην Mirabaud Securities.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 0,3% στις 6.727 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,11% στις 10.209 μονάδες, με πτώση 0,32% στις 4.373 μονάδες, απώλειες 0,54% στις 8.528 μονάδες για τον ΙΒΕΧ και πτώση 1% για τον ιταλικό FTSE MIB στις 16.535 μονάδες.

Στις μετοχές, η ιταλική Monte dei Paschi di Siena καταρρέει, έχοντας ανασταλεί για δεύτερη φορά σήμερα, ενώ το ίδιο συνέβη και χθες. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης υποχώρησε 5% και αμέσως τέθηκε σε αναστολή ενώ λίγη ώρα αργότερα υποχώρησε εκ νέου 7%, και ανεστάλη ξανά. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με πτώση 6%.

Η «βουτιά» της μετοχής οφείλεται στα ιταλικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η τράπεζα απέτυχε στα stress tests. Αντίθετα, οι πληροφορίες θέλουν τις Ιntesa San Paolo, Ubi Banca, Banco Popolare και Unicredit να περνούν.

Στις υπόλοιπες μετοχές η γερμανική Commerzbank υποχωρεί 6% μετά την προειδοποίηση ότι μειώνεται η κεφαλαιακή της θέση.

Η ενεργειακή BP Plc υποχωρεί 2,5% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

«Βουτιά» 14% για την ιταλική Mediaset η οποία επίσης ανεστάλη από τη διαπραγμάτευση.

Απώλειες 2,6% για την γαλλική Orange SA μετά την πτώση εσόδων στην κινητή τηλεφωνία.
Κέρδη 4% για την BT Group και άνοδος 3,8% για την Faurecia.

Keywords
Τυχαία Θέματα