Μεικτά πρόσημα στην Ασία με focus σε εμπόριο και Fed

Με μεικτά πρόσημα κύλησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το εμπόριο, καθώς και την απόφαση της Fed που συνεδριάζει επί διήμερο, για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οι κινεζικοί δείκτες επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, με τον Shanghai composite να υποχωρεί κατά περίπου 0,72% στις 2.575,58 μονάδες, ενώ ο Shenzhen component έχασε 1,07% και

έκλεισε στις 7.470,47 μονάδες. Ο Shenzhen composite επίσης υποχώρησε κατά 1,279% στις 1.283,71 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,12% στις 27.554,37 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,52% και έκλεισε στις 20.556,54 μονάδες ενώ ο Topix έχασε 0,41% στις 1.550,76 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1,05% και έκλεισε στις 2.206,20 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 κέρδισε 0,21% και έκλεισε στις 5.886,70 μονάδες καθλως ο κλαδικός δείκτης των μετοχών πρώτων υλών s έκανε άλμα 2,14%. Οι μεταλλευτικές εταιρείες σημείωσαν κέρδη: η Rio Tinto 4,51%, η Fortescue Metals Group 7,75% και η BHP Billiton 2,55%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα ραντάρ τους στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Apple ανακοίνωσε χθες το βράδυ πτώση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, τα κέρδη-μαμούθ του τεχνολογικού κολοσσού της τάξης των 20 δισ. δολ. εξέπληξαν θετικά τους επενδυτές. Έτσι, πολλοί επενδυτές έσπευσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης να επανατοποθετηθούν στη μετοχή, οδηγώντας τη σε ράλι της τάξεως του 3,35% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όλα τα βλέμματα ωστόσο θα στραφούν σήμερα στις ανακοινώσεις της Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής σήμερα το απόγευμα. Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες ότι θα ανακοινωθεί μια αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται κοντά σε μηδενικά επίπεδα, σύμφωνα με αναλυτές. Ετσι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του περασμένου έτους, ενώ ο πρόεδρος Jerome Powell εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί καθησυχαστικός στη συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εστιάζουν και στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, οι κατηγορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, ορισμένων θυγατρικών του και ενός κορυφαίου στελέχους έχουν αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Σημέρα μπορεί να είναι μια κρίσιμη ημέρα για τις χρηματαγορές με τις εμπορικές συνομιλίες και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια», αναφέρει σε σημείωμά της η Rakuten Securities Australia.

Keywords
Τυχαία Θέματα