Μεικτά πρόσημα και μεταβλητότητα στην Ασία, «βουτιά» στις αναδυόμενες αγορές

Μεικτά πρόσημα κι έντονη μεταβλητότητα εμφανίζουν οι ασιατικές αγορές, καθώς το ράλι του δολαρίου επηρεάζει τις αναδυόμενες οικονομίες. Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές μετοχές εισέρχονται σε bull market.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων στη Wall Street, στις 99,081 μονάδες και σε υψηλό 3,5 μηνών έναντι του γεν. Η άνοδος

του δολαρίου έδωσε ώθηση στα βασικά μέταλλα.

Η αποδυνάμωση του γεν ενίσχυσε τις ιαπωνικές μετοχές, με τον Nikkei να κλείνει οριακά υψηλότερα, ενώ με κέρδη έκλεισε και η Αυστραλία χάρη στις μεταλλευτικές μετοχές.

Ενδεικτικά, η Rio Tinto έκλεισε με άνοδο 2,44%, η Fortescue Metals Group με κέρδη 4,5% και η BHP Billiton με άνοδο 2,13%.

Ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 0,67% στα 5,655 δολάρια ο τόνος, έχοντας καταγράψει «άλμα» σε υψηλό 16 μηνών την Πέμπτη.

«Η πιθανότητα να αυξηθεί η ζήτηση για χαλκό στις ΗΠΑ χάρη στις δεσμεύσεις του Τραμπ για τις δαπάνες στις υποδομές πυροδοτούν ράλι στο μέταλλο και τις μεταλλευτικές μετοχές. Περίπου το 1/3 της ζήτησης του χαλκού προέρχεται από τις κατασκευές και οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως μετά την Κίνα» σχολιάζει ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Σε bull market εισήλθαν οι κινεζικοί δείκτες χάρη στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε χαμηλό ρεκόρ στο 1,25%. Το γουόν υποχώρησε στο 1,163 έναντι του δολαρίου.

Βαριές απώλειες για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ενόψει των στοιχείων για το ΑΕΠ.

Sell off στις αναδυόμενες αγορές

Οι ανησυχίες για τις εκροές κεφαλαίων και την αποδυνάμωση των εξαγωγών λόγω της ανόδου του δολαρίου έχει πυροδοτήσει sell off στις αναδυόμενες αγορές.

Οι δείκτες MSCI και τα αντίστοιχα νομίσματα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά την νίκη Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπερ του περιορισμού των εισαγωγών.

Ο MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει κατά 1,8%. Ο Jakarta Composite έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ενός έτους, το χρηματιστήριο των Φιλιππίνων καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο, οι δείκτες σε Μεξικό, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν επίσης καταγράψει «βουτιά» τις τελευταίες μέρες.

«Υπάρχει μια στροφή από τα assets των αναδυόμενων αγορών προς τα assets που σχετίζονται με τα αμερικανικά δολάρια» τονίζει ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην Oanda Asia Pacific Pte.

Επίσης πάνω από 1 τρισ. δολάρια αξιών έχουν χαθεί από τις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 0,27% στα 44,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διαμορφωθεί στα 44,66 δολάρια την Πέμπτη. Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 0,17% στα 45,76 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα