Με τον Πολύδωρα μπροστά η κυβέρνηση ξαναφέρνει το νόμο για τα κανάλια

Του Βασίλη Χιώτη

Σκηνικό «blame game» προετοιμάζει η κυβέρνηση από τη Δευτέρα στη Βουλή, κατηγορώντας ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται πεισματικά τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, έχοντας ως βασικό τους στόχο, τη διατήρηση του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου.

Η κυβέρνηση σε μια νέα προσπάθειά της να δημιουργήσει συναινετικό περιβάλλον, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που θα συγκαλέσει εκ νέου ο πρόεδρος της Βουλής

το απόγευμα της Δευτέρας για την εκλογή νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, πρότεινε το μεσημέρι του Σαββάτου για το αξίωμα του προέδρου, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό της ΔΝ, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση. Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες και την πρόταση αυτή, επιμένοντας ότι για τη συναινετική εκλογή προεδρείου στο ΕΣΡ θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα κόμματα και όχι να προτείνει ονόματα ο πρόεδρος της Βουλής χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση.

Ταυτόχρονα τα κόμματα της Βουλής με προεξάρχουσα τη ΝΔ επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση προηγουμένως να διασφαλίσει την εντολή που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να αποσύρει άμεσα τον νόμο Παππά, αλλά και τον νέο νόμο-γέφυρα με τον οποίο παρακάμπτεται και πάλι το ΕΣΡ και παραχωρούνται στα κανάλια προσωρινές άδειες διετούς διάρκειας.

Μετά το «ναυάγιο» και της προτεινόμενης λύσης Πολύδωρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν νέο ελιγμό, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δηλώνει ότι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ θα είναι άμεση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, προετοιμάζεται ήδη τροπολογία που θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή, με την οποία θα καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339 (νόμος Παππά) το οποίο κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό. Όμως η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα επιμείνει και στην κατάθεση του νόμου-γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, επισημαίνοντας ότι και ο νόμος αυτός παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, από την στιγμή που του επιβάλλονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.

Κατόπιν όλων αυτών λοιπόν, είναι προφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα προσέλθουν τη Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει το απόγευμα υπό τον Νίκο Βούτση, ανταλλάσσοντας κατηγορίες σε μια συνεδρίαση που προμηνύεται θυελλώδης.

Η κυβέρνηση θα τονίζει ότι εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ καλώντας την αντιπολίτευση να τηρήσει την δέσμευσή της και να συμπράξει στην εκλογή του ΕΣΡ. Και η αντιπολίτευση θα υποστηρίζει ότι η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ είναι προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα που θεραπεύεται η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, εισάγεται ταυτόχρονα μια δεύτερη διαδικασία παράκαμψης του ΣτΕ προκαλώντας εκ νέου ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Παππάς μετά την απόρριψη από τα κόμματα της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει να επιμένει στον νέο νόμο-γέφυρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Πέμπτη και ο οποίος προβλέπει την έκδοση προσωρινών αδειών για όλα τα κανάλια με διετή διάρκεια και ετήσιο ενοίκιο επτά εκατομμυριών ευρώ.

Από την αντιπολίτευση πάντως επικρατεί ένα καθολικό «όχι» στην υποψηφιότητα Πολύδωρα, όπως εξάλλου διεφάνη απ' τις αιχμηρές ανακοινώσεις των κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα