Με το «δεξί» μπήκε στο 2018 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Δημήτρη Παφίλα

Λένε πως η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που ξεκίνησε το 2018 με κέρδη 2%, κυρίως σε τράπεζες και ορισμένα bluechips.

Οι long παίκτες φρόντισαν να δείξουν σε όλους όσοι σορτάρουν ότι οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν από τον επόπτη το απαραίτητο χρόνο να μειώσουν τα «κόκκινα»

δάνεια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η άνοδος της μετοχής της Πειραιώς – της τράπεζας που διαθέτει τα περισσότερα δάνεια και προχωρεί με ταχύτατες κινήσεις στην μείωση τους. Την άνοδο της Πειραιώς ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και οι ενεργειακές εταιρείες οι οποίες όπως φαίνεται θα έχουν την τιμητική τους αυτή την χρονιά – με deals, εξαγορές και αύξηση των μεριδίων αγοράς.

Τράπεζες και ενέργεια λοιπόν θα έχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά του 2018. Οι πρώτες γιατί κάποιοι ποντάρουν ότι δεν θα έχουν προβλήματα στα stress tests και οι ενεργειακές διότι, εκ των πραγμάτων, θα κερδίσουν μερίδια από την ΔΕΗ ενώ παράλληλα θα εδραιώσουν την παρουσία τους. Εκτός από τις τράπεζες και την ενέργεια, οι καλές και υγιείς επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, και ίσως την ενισχύσουν, καθώς θα συνεχιστούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη, μέσω της πώλησης των δανείων. Οι μικροί θα γίνουν μεγαλύτεροι και οι τελευταίοι πιο μεγάλοι εξασφαλίζοντας νέες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με το «δεξί» εισήλθε λοιπόν το 2018 στο χρηματιστήριο καθώς τράπεζες και 2-3 blue chips οδήγησαν την αγορά κοντά στις 820 μονάδες. Τελικώς, η αγορά κράτησε τα κέρδη μέχρι το τέλος και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 818,51 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,01% με μια αξία συναλλαγών που έφθασε τα 51 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη ημέρα οι long παίκτες πήραν τα ηνία και κέρδισαν κατά κράτος τους Short, τόσο στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, όσο και στην μετοχή της ΔΕΗ. Ράλι 12,38% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,45 ευρώ. Με άνοδο 3,97% η Alpha bank στα 1,858 ευρώ. Κέρδη 3,53% για την Eurobank στα 0,88 ευρώ. Άνοδος 4,29% για την ΓΕΚ Τέρνα στα 4,62 ευρώ. Ράλι 6,67% για την ΔΕΗ στα 2,08 ευρώ – την ώρα που το Lansdowne είχε αυξήσει τα short στην μετοχή. Άνοδος 2,94% για την Βιοχάλκο στα 3,33 ευρώ, Άνοδος 1,65% για τον ΟΤΕ στα 11,69 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα