Με την μορφή του κατεπείγοντος το ν/σ για τον ΟΛΠ - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα διεξαχθεί η συζήτηση για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

«Εισάγεται ο κυρωτικός νόμος για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και η κυβέρνηση τον εισάγει εξ ανάγκης. Η διαδικασία έπρεπε να

είχε ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου.

Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και εξήγησε ότι «δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν».

«Με εργώδη προσπάθεια ρυθμίσθηκαν οι επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μας επέβαλαν να δούμε αν χρειάζεται νέες αλλαγές στη σύμβαση ή στον κυρωτικό νόμο. Τελικά η Επιτροπή είπε ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αλλά τα θέματα θα λυθούν εν τοις πράγμασι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιλαμβάνεται», τόνισε ο Θ. Δρίτσας.
«Αυτοεκτίθεται ο Θ. Δρίτσας γιατί δηλώνει πως γνώριζε ότι πως έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν το έκανε. Μας λέτε ότι θα έχουμε ακρόαση φορέων και κατεπείγον. Πάμε δηλαδή σε μία sui generis διαδικασία;», αναρωτήθηκε η εισηγητής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και πέρασαν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία. Γιατί αυτός ο τρόπος, αυτή η μεθόδευση; Γιατί δεν ακολουθείτε τον κανονικό τρόπο και ευτελίζετε κοινοβούλιο. Θέλω ο υπουργός να μας πει πώς έχει κάνει αυτή την μεταμόρφωση και ο ίδιος και η κυβέρνησή του» υπογράμμισε.

«Έχει ξαναγίνει διαδικασία ακρόασης φορέων σε κατεπείγον νομοσχέδιο» της επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη.

«Δεν είναι κατεπείγον, δρομολογημένο είναι» εκτίμησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος.

«Η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα. Να καταθέσετε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί από τις 24 Ιουνίου και έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είμαστε θετικοί στο κατεπείγον, αλλά λέμε να έρθουν οι φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος του Πειραιά για να σταματήσει η φαρσοκωμωδία που παίζεται».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση αξιολογώντας μόνο τη νομιμότητα της μεταβίβασης των μετοχών και δεν μπήκε στην ουσία της σύμβασης» απάντησε ο Θ. Δρίτσας και ενημέρωσε πως «εκδικάσθηκαν διάφορες προσφυγές που απορρίφθηκαν και ήταν και αυτό ένας λόγος που περιμέναμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα